Clouds
21 Budapest
Dollár
353,21 Ft
Euró
388,67 Ft
Font
436,95 Ft
Bitcoin
23,750 $

Mióta itt jártál:

Aláírta Biden a TikTok betiltásáról szóló rendeletet

Fotó: Unsplash/Solen Feyissa
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyesek szerint ez már előszele a TikTokra váró kellemetlen amerikai pillanatoknak.

Joe Biden amerikai elnök aláírta a TikTokot az Egyesült Államokban betiltó jogszabályt, amely első körben mintegy 4 millió, az amerikai kormányzat tulajdonában lévő eszközt érint. Az alkalmazás kivételes esetekben azonban a jövőben is használható lesz, ilyen alkalmazási területek például a bűnüldözés, a nemzetbiztonsági tevékenység és a biztonsági kutatások, számolt be róla a The Guardian.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

A tilalmat közvetlenül azután fogadták el, hogy egyre több államban tettek lépéseket a TikTok nyilvános eszközökön való betiltására. Az NBC News úgy véli, hogy az amerikai kormányzat egyre inkább TikTok-ellenes magatartása miatt a következő napok meglehetősen nehezek lesznek a közösségi hálózat számára.

A népszerű kínai alkalmazás egyre nagyobb ellenállással és egyre átfogóbb vizsgálódással néz szembe az amerikai kormány és a törvényhozók részéről, akik attól tartanak, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz a kínai székhelyű anyavállalattal, a ByteDance-szel való kapcsolata miatt.

Egyre aggasztóbb a kormány számára a TikTok

A TikTok nemrég számos kritikát kapott, amikor elismerte, hogy alkalmazottai illegálisan hozzáférhettek újságírók adataihoz, belenézhettek információkba és nyomon követhették tartózkodási helyeiket. A Business Insider úgy véli, hogy ez az incidens is növelte az amerikai kormány aggodalmait a TikTok-kal szemben, és felgyorsította a közösségi hálózat betiltásának elfogadását.

Többek között Steve Daines szenátor is aggodalmát fejezte ki az alkalmazással kapcsolatban, amely szerinte veszélyezteti a felhasználók magánéletét, Kínával való szoros kapcsolata miatt pedig sokkal részletesebb tájékoztatást kellene adnia arról, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról.

Egyes vélemények szerint a TikTok kormányzati eszközökön történő betiltása csak az első lépése annak, ami a következő években várható, ugyanis amennyiben a kínai vállalat nem oszlat el minden kétséget és aggodalmat az alkalmazással kapcsolatban, úgy nem kizárt, hogy jelentős mértékben kiterjesztik majd az érintett eszközök körét.