Béremelést kér a kamara az egészségügyi szakdolgozók fizetése kapcsán

Békéscsaba, 2021. március 7. Oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcináját Somogyi Nóra ápoló a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának oltópontján Békéscsabán 2021. március 7-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki, melynek értelmében 264 ezer forintra kívánják növelni a szakdolgozók bruttó havi juttatását.

Az MTI információi szerint a javaslatokat már elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta, első körben azt javasolják, a 2022. január 1-jére tervezett, átlagosan 21 százalékos béremelést hozzák előre idén június 1-jére.

A bértábla-javaslatuk szerint ekkortól egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne.

A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.