Tudósok figyelmeztetnek, hamarosan bekövetkezhet a klímaapokalipszis

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 2. - 00:54

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületének (IPCC) nemrégiben közzétett jelentéséből kiderült, hogy bolygónk tönkretétele sokkal intenzívebb irányt vett, mint azt korábban prognosztizálták.

Az AFP hírügynökség kezébe jutott, közel 4 ezer oldalnyi kiszivárgott dokumentumból megtudhattuk, az emberiség olyan károkat okozott a Földön, hogy a helyreállításához már nem elegendőek azok az egyezmények, amelyeket nagy média-csinnadratta alkalmával aláírtak.

A jelentés alapján tömeges kihalás veszélye fenyegeti a civilizációnkat, ami az extrém magas hőmérsékletek miatt következhet be, további fontos tényezőként pedig a különböző fertőző járványok elterjedését, a tenger vízszintjének megemelkedését és a biológiai ökoszisztémák felbomlását hozták fel.

Az IPCC publikációjában lényegében megjövendölték az apokalipszist, ami már gyermekeinket és unokáinkat is érintheti, és ha nem teszünk ellene semmit sem, akkor az emberiség, mint olyan, megszűnhet létezni.

A földi élet a drasztikus éghajlatváltozás következményeképpen teljesen más irányt vehet, és eltérő módon evolválódhat és fejlődhet, így minden bizonnyal az emberek nem tudnak majd alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezáltal helyünket más fajok vehetik át.

Valójában ugyanaz történhet majd, mint a dinoszauruszokkal, egyetlen mérvadó különbség viszont az lesz, hogy míg a dinók egyeduralmának egy hatalmas természeti katasztrófa vetett véget, amiről nem tehettek, addig az emberiség saját ostobasága és könnyelműsége miatt veszhet oda.

Kutatók szerint attól nem kell tartani, hogy a Föld ne tudná kiheverni a károkat, bolygónk ugyanis néhány ezer év alatt képes lesz regenerálódni, és az utolsó ember kipusztulása után másodvirágzását élheti meg.