Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Bebörtönzött kollégáik szabadon bocsátását követelik az iráni újságírók

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
not image

Koós Alexandra

2022. október 31. - 17:44

Egyes jogvédő csoportok beszámolója alapján az elmúlt hetekben százakat tartóztattak le, köztük több mint 40 újságírót.

Vasárnap több mint 300 iráni újságíró tüntetett országszerte, akik az őrizetbe vett kollégáik szabadon bocsátását követelték, valamint egy nyilatkozatot is aláírtak, amely szerint a hatóságok letartóztatják a sajtó képviselőit, valamint megfosztják őket a polgári jogaiktól.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

„Nem férhettek hozzá az ügyvédjükhöz, kihallgatták őket és vádat emeltek ellenük, mielőtt egy nyilvános meghallgatásra egyáltalán sor kerülhetett volna” – állt benne.

A tiltakozások azóta tartják lázban az országot, hogy a 22 éves Mahsa Amini szeptember 16-án életét vesztette, miután az iráni erkölcsrendészet tagjai halálra verték, amiért nem viselte a nők számára kötelező öltözetnek számító hidzsábot.

Számtalan diák és fiatal nő vett részt aktívan a tüntetéseken, amelynek során fátylat égettek és levágták a hajukat, hogy így fejezzék ki ellenszegülésüket az 1979-ben hatalomra kerülő, elnyomó iszlám köztársasággal szemben.

Az elmúlt hetekben több tucat demonstráló vesztette életét a biztonsági erők erőszakos fellépései következtében, egyes jogvédő csoportok pedig arról számoltak be, hogy százak kerültek letartóztatásra, köztük több mint 40 újságíró – írta a DW.

Az iráni rezsim mindemellett a CIA külföldi ügynökeiként nevezett meg két újságírónőt, Niloofar Hamedit és Elahe Mohammadit, akik jelentős szerepet játszottak a Mahsa Amini haláláról szóló tudósításokban.