Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
67,058 $

Az orvosoknál is hatékonyabban diagnosztizálta a prosztatarákot a mesterséges intelligencia

Egy nemzetközi kutatás szerint a mesterséges intelligencia (MI) gyakrabban ismeri fel a prosztatarákot, és feleannyi téves riasztást okoz, mint a radiológusok.

...svg content...Fotó: Unsplash/Steve Johnson
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

A Radboud Egyetemi Orvosi Központ által koordinált és a The Lancet Oncology folyóiratban közzétett tanulmányban egy nagy nemzetközi csapat első alkalommal értékelte és hasonlította össze átlátható módon a mesterséges intelligenciát a radiológusok értékeléseivel és a klinikai eredményekkel.

A lapban megjegyzik, hogy a magas kockázatú férfiaknál gyakran végzett prosztata MRI-vizsgálatok miatt a radiológusokra nehezedő növekvő munkateher mellett a mesterséges intelligencia jelentős segítséget nyújthat. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A PI-CAI projekt keretében több mint 10 000 MRI-felvétel felhasználásával versenyt rendeztek a mesterséges intelligencia csapatok és a radiológusok között, a végeredmény pedig az lett, hogy az MI csaknem 7%-kal több prosztatarákos esetet azonosított, és 50%-kal kevesebb téves gyanút vetett fel, írja a Medical Express.

Amennyiben ezek az eredmények további vizsgálatok során is megerősítést nyernek, jelentősen csökkentheti a radiológusok munkaterhelését, a szükségtelen biopsziák számának csökkentésével pedig javíthatják a diagnosztikai pontosságot.

Fontos megjegyezni, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligenciát még validálni kell, így jelenleg nem érhető el a klinikai gyakorlatban. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan és megbízhatóan lehessen alkalmazni a mindennapi orvosi diagnosztikában.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.