Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Az Európai Unió szankciókat vethet ki Kínára?

Illusztráció/MTI/EPA/LUSA/Antonio Pedro Santos
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Két belső diplomata forrás beszámolója szerint az Európai Unió megegyezett szerdán, hogy több kínai tisztviselőt is szankciókkal fognak sújtani az ujgur kisebbséget ért súlyos emberi jogi jogsértések miatt.

1989 óta az első szankciót vethetik ki Peking a kereskedelmi blokk részéről, amikor is fegyverembargót vezettek be a Tienanmen téri vérengzés miatt – írja az Al Jazeera. Az Európai Uniós nagykövetek megállapodtak abban ugyanis, hogy négy kínai tisztviselőre és egy entitásra beutazási tilalmat vetnek ki és az uniós bankszámláikat és egyéb vagyonukat is befagyasztják.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A szankciókkal sújtott tisztviselők és entitás nevét nem hozta nyilvánosságra a két diplomata, ugyanis még nem történt meg a formális jóváhagyás az Európai Unió külügyminiszterei részéről. Erre várhatóan március 22-én fog sor kerülni, amikor mindenki szavazni fog erről.

Az egyik diplomata forrás megerősítette a Reuters kérdésére, hogy a muszlim vallású ujgur kisebbséget ért emberi jogi jogsértések miatt fogják kivetni a szankciókat, akik ellen valóságos népirtás zajlik Hszincsiang tartományban.

Az ENSZ emberi jogi szakértői és különböző aktivisták számítása szerint jelenleg legalább egymillió ujgurt tartanak büntetőtáborokra emlékeztető körülmények között, és olyan súlyos jogsértésekről lehet hallani, mint kínzás, kényszermunka és sterilizálás.

A holland és kanadai parlament, valamint az Egyesült Államok már bejelentették, hogy Peking ujgurellenes tevékenységét népirtásnak titulálják, ezt pedig egy független tanulmány is megerősítette nemrégiben, hogy az ENSZ népirtás-definíciójának megfelel, amit a kínaiak művelnek.

Kína uniós nagykövete, Zhang Ming elmondta, támadó jellegűek ezek a szankciók, pedig ők a dialógusban hisznek, ezért arra kérik az Európai Uniót, hogy „gondolják meg kétszer, mielőtt döntést hoznak”. Mint mondta, amennyiben kivetik a szankciókat, Pekingnek sem maradt más, mint válaszlépést tenni.

Hozzátette: nem fognak változtatni a politikájukon, mint ahogyan eddig sem tették. Kína már a kezdetektől tagadja az emberi jogi sértéseket Hszincsiangban, mindig arra hivatkoztak, hogy a szóban forgó táborokban csak képzéseket tartanak, amelyek a radikalizmus elleni harc miatt szükségesek.

A diplomaták ezen felül azt is megerősítették, hogy nem csak kínai tisztviselőket fognak szankcióval sújtani, összesen 11 névből áll a „feketelista”, köztük orosz, líbiai, dél-szudáni és észak-koreai tisztviselőkből.