Az EU olyan vakcinaútlevelet tervez kiadni, melyet minden tagállam elfogad

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok vezetõivel videokonferencia keretében tartott kétnapos tanácskozás elsõ napját követõen Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fõ témája a koronavírus-járvány elleni fellépés. MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet
not image

Borbély Fanni

2021.április.28 - 21:34

A koronavírus-járvány miatt világszerte korlátozások vannak érvényben, azonban lassan jön a nyár, így mindannyiunkat foglalkoztathatja, hogy a jelenlegi helyzetben vajon hová utazhatunk majd.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán arról beszélt, hogy a normális élethez való visszatérés egyik alapjaként szükséges egy olyan, minden európai uniós tagállam által elfogadott közös uniós, digitális oltási igazolványra van szükség, mely biztosítja majd a tagállamok közötti utazást.

Az oltottságot igazoló uniós dokumentumról folytatott EP-vitán a belga biztos kiemelte, hogy a vakcinaútlevél lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, ha még nem ért véget a koronavírus-járvány.

A bizottság folyamatosan dolgozik az igazolvány terveinek kidolgozásán, terveik szerint pedig az ingyenesen elérhető, digitális zöld igazolványnak is nevezett dokumentum akár már a nyár végén elérhetővé válhat minden uniós állampolgár számára – írja az ATV.