Van, ahol már megkezdték a vakcinaútlevél tesztelését

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.március.4 - 21:48

New Yorkban korlátozott nézői létszám mellett újból kinyitottak a Madison Square Garden és a Barclays Center kapui, ezt pedig arra használták a hatóságok, hogy ellenőrizzék a látogatók átoltottsági státuszát.

A módszert először a Brooklyn Nets mérkőzése során tesztelték február 27-én, ezután a keddi New York Rangers meccsen is bevetették az IBM által kifejlesztett Excelsior Pass névre keresztelt alkalmazást – adta hírül a FOX 5 televíziócsatorna.

Az Excelsior Passt bármikor kinyomtathatják maguknak otthon is a szórakozni vágyók, illetve mobiltelefonjaikon is tárolhatják az adatokat. A vakcinaútlevél lényegében egy QR-kód, amelyet átszkennelve ellenőrizhetik a rendezvényekre belépni óhajtó egyének covid-státuszát.

Az Excelsior Pass egyelőre még tesztfázisban tart, néhány héten belül azonban bárki számára elérhetővé válik az Apple és a Google app store-jaiban.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, fő céljuk, hogy minden egyes városlakó biztonságban érezhesse magát, ezért támogatni fogják a vakcinációs kampány minden egyes pontját, így nyárig magas arányban átolthatják a populációt.

Február 23. óta 10 ezres létszámig, vagyis körülbelül 10 százalékos kapacitásig újranyithattak a kulturális és sportlétesítmények, a vendégeknek és a személyzetnek azonban csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel engedélyezett a belépés.

Az Excelsior Pass jóvoltából azt remélik, hogy a rendezvényeken részt vevő nézőket biztonságban tarthatják, egyúttal az applikációnak hála elérhetik, hogy már idén visszatérjenek a régi kerékvágásba.