Az egész univerzum egy rejtélyes mesterséges intelligencia előre megírt algoritmusa lehet

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.április.13 - 10:57

A Microsoftnál dolgozó elméleti fizikusok szerint egy öntanuló világegyetemben élünk, amely valójában egy hatalmas komputeres szimulációként képzelhető el.

A The Next Web magazin szúrta ki azt a tanulmányt, amelyet “Autodidakta univerzum” címmel jelentettek meg nemrég a redmondi techóriás kutatói, melyben arról írtak, hogy egy állandó tanulási rendszerrel ellátott algoritmusról van szó, amikor világűrről beszélünk.

Feltételezéseik szerint mi, emberek csupán egy szimulációt érzékelünk, miközben a körülöttünk lévő tér és idő igazából nem más, mint az univerzum fizikai törvényeinek és struktúráinak előre megírt változata, amit az algoritmusok úgy változtatnak meg, ahogyan éppen a mesterséges intelligencia azt megítéli.

A Vitaly Vanchurin fizikus által fémjelzett kutatásból kiderült az is, hogy az autodidakta rendszer segítségével minimalizálhatóak a véletlenszerűségek, azonban még ennek ellenére is több esemény megmagyarázhatatlan végkimenetellel zárulhat.

Mit is jelent ez az egész? Nos, az egyik biztos dolog, hogy a fizika törvényei az egész univerzumban érvényesek, bár rengeteg olyan fenomén létezik, amire talán emberi ésszel sosem fogunk tudni magyarázatot találni, így ezek a törvényszerűségek állandó mozgásban lesznek.

Mindezekből kifolyólag az sem elképzelhetetlen, hogy a fizika törvényei a múltban teljesen másként működtek, mint a jelenben, a jövőben pedig további eltérésekre számíthatunk, amelyeket lehetetlen előrejósolni.

“Az emberiség közösségi struktúrájában felbukkanó mémek alapján láthatjuk, hogy túlélési mechanizmusok jöttek létre, melyeket a gazdasági hálózat hatásai dominálnak” – olvasható a tanulmány konklúziójában.