Az ausztrál szabályozó hatóság betiltja az ivermectint, miután a receptek száma meredeken megugrott

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 12. - 13:07

A Therapeutic Goods Administration aggódik, hogy az emberek a megfelelő kezelés vagy oltás helyett inkább egy vitatott gyógyszert szednek.

Az ausztrál gyógyszerfelügyelet megtiltotta az orvosoknak, hogy az ivermectin nevű féreghajtó gyógyszert a koronavírus-fertőzés kezelésére írják fel. A lépés azután történt, hogy a gyógyszer felírása az elmúlt hónapokban három-négyszeresére nőtt Ausztráliában.

A Therapeutic Goods Administration péntek délután jelentette be a tilalmat, a gyógyszerek jegyzékbe vételével foglalkozó tanácsadó bizottság tanácsa alapján. Az emberek ezentúl csak a TGA által jóváhagyott betegségekre, többek között rühességre és bizonyos parazitás fertőzésekre kaphatnak majd ivermectin-receptet.

“Ezeket a változtatásokat a koronavírus-fertőzés állítólagos megelőzésére vagy kezelésére szájon át szedhető ivermectin felírásával kapcsolatos aggályok miatt vezettük be. Az ivermectin nem engedélyezett a koronavírus kezelésére sem Ausztráliában, sem más fejlett országokban, és a lakosság általi alkalmazását a koronavírus kezelésére jelenleg a Nemzeti Covid Klinikai Munkacsoport, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala is határozottan ellenzi”

– közölte a TGA.

Egyes szakorvosok, köztük a fertőző betegségekkel foglalkozó orvosok, bőrgyógyászok és gasztroenterológusok továbbra is felírhatják a gyógyszert, ha úgy vélik, hogy az adott beteg számára megfelelő. A TGA azt mondta, hogy aggódik amiatt, hogy azok az emberek, akiknek esetleg koronavírusosak, a kezelés helyett a gyógyszert szednék, vagy egyesek a védőoltás helyett szednék azt. A szabályozó hatóság emellett aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az ivermectin beadására vonatkozó tanácsok alapján az emberek nem is a biztonságos dózisban használhatják a szert – számolt be a Guardian.

“Az ivermectin adagjai, amelyeket a koronavírusra való felhasználásra a közösségi médiában közzétett megbízhatatlan posztokban és más forrásokban javasolnak, lényegesen magasabbak, mint a rüh vagy paraziták kezelésére jóváhagyott és biztonságosnak talált adagok. Ezek a magasabb dózisok súlyos mellékhatásokkal járhatnak, beleértve a súlyos hányingert, hányást, szédülést, neurológiai hatásokat, például szédülést, görcsöket és kómát”

– közölte a hatóság.