Egyre több orvos alkalmazza a féregölő ivermectin gyógyszert koronavírus ellen

not image

Kulcsár Péter

2021. január 19. - 07:31

Habár az ivermectinnel kapcsolatos tudományos kutatások során nem tudták egyértelműen kimutatni a szer hatékonyságát embereknél, a praxisban bizonyos helyeken már napi szinten használják.

Habár az ivermectinnel kapcsolatos tudományos kutatások során nem tudták egyértelműen kimutatni a szer hatékonyságát embereknél, a praxisban bizonyos helyeken már napi szinten használják.

A New York-i legfelsőbb bíróság nemrég egy 80 éves koronavírus-fertőzött esetén engedélyezte az ivermectin alkalmazását, ugyanis a jelenleg még emberi használatra nem elfogadott készítmény volt az egyetlen esélye arra, hogy túlélje a betegséget.

A Trial Site News híradásából kiderült, hogy az idős asszony a gyógyszernek hála felépült, és azóta elhagyhatta az intenzív osztályt, mivel állapota rohamosan javult. A kórház orvosai mindössze 20 százalékra becsülték a 80 éves hölgy túlélési esélyeit, mivel a tüdeje olyannyira károsodott, hogy még a lélegeztetőgépre kötés után sem lett jobban.

Az asszony fia az újságíróknak elmondta, rengeteg módszert megpróbáltak, és folyamatosan kutattak a világhálón alternatív megoldások után nézve, végül rábukkantak az ivermectinre. Mivel egy kísérleti gyógyszerről volt szó, az édesanyja pedig kritikus állapotban feküdt a betegágyán, az orvosok végül nagy nehezen rábólintottak a készítmény használatára.

Miután megkapta a hölgy az ivermectin első dózisát, 48 órán belül lekerült a lélegeztetőgépről, és elszállították az intenzív osztályról. Mivel egy másik klinikára került, ahol az orvosok nem adták be neki a szert, állapota szinte azonnal leromlott.

Hiába könyörgött a hölgy fia, hogy alkalmazzák az ivermectint, a kezelőorvosok a kérését elutasították. Végül úgy döntöttek, hogy visszaviszik a nőt az előző kórházba, ahol folytatták az ivermectines terápiát, azóta pedig már sokkal jobban lett.

Bár az ivermectint különféle paraziták és tetvek ellen lehet használni, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) még nem ellenőrizte a szer koronavírus elleni effektivitását. A kormány egyelőre hezitál a készítmény kapcsán annak ellenére, hogy egyre több tanulmány készül világszerte arról, hogy érdemes lenne kipróbálni az ivermectint a súlyos tüneteket mutató fertőzötteken.