Vizsgálatot indítottak egy orvos ellen, aki féreghajtót adott az elítélteknek a Covid-19 kezelésére

Fotó: Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 30. - 14:59

Az érintett orvos elmondta, hogy az egyetlen célja a súlyos megbetegedés és az elhalálozás megakadályozása, és büszke rá, hogy egyetlen elítélt sem vesztette életét koronavírus okozta megbetegedésben.

Vizsgálatot indítottak egy orvos ellen, aki a washingtoni Arkansas büntetés-végrehajtási intézetében ivermectinnel kezelte a koronavírus-teszten pozitív mintát adó elítélteket. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) kimondottan ellenjavallja az állatok számára féreghajtóként alkalmazott gyógyszer Covid-19 elleni alkalmazását, erről itt számoltunk be korábban.

Amy Embry, az arkansasi orvosi testület igazgatója a CBS News megkeresésére elmondta, hogy a folyamatban lévő nyomozásokkal kapcsolatos kérdésekre nem válaszolhat, de a szervezet később, a vizsgálat lezárásával tájékoztatást ad az ügyről. 

Eva Madison megyei választott tisztségviselő kedden, a késő esti órákban vetette fel a problémát egy költségvetési bizottsági ülésen. A büntetés-végrehajtási intézet tisztviselői bemutatták a 2022-re vonatkozó költségvetésüket, amely Dr. Rob Karas, az érintett börtön orvosának 10 százalékos extra forrásról szóló kérését is tartalmazta.

Madison a bizottság tagjainak és a börtön tisztviselőinek elmondta, hogy egy névtelenséget kérő állami alkalmazottat a büntetés-végrehajtási intézet klinikájára küldtek, hogy koronavírus-tesztet végezzenek el rajta. Miután pozitív eredményt kapott vissza, Dr. Rob Karas ivermectin-receptet nyújtott át neki. Az alkalmazott ekkor felkereste saját orvosát, aki azonban azt javasolta neki, a vényt “dobja a kukába.”

Míg ez a személy volt olyan szerencsés, hogy ki tudta kérni egy másik orvos véleményét is, az elítélteknek nincs erre lehetőségük – jelentette ki Madison a bizottsági ülésen. 

Az FDA egyébként emberi alkalmazásra is jóváhagyta az ivermectint, azonban kizárólag célzott kezelésekre (bőrtünetek fennállásakor), fejtetű, rosacea és férgek esetén. Az ivermectin nem egy antivírus gyógyszer, és helytelen alkalmazása súlyos mellékhatásokkal járhat – akár halált is okozhat.

Latin-Amerikában jellemző az ivermectin Covid-19 kezelésére való alkalmazása, ám ezekben az országokban az oltóanyagok és a már bizonyítottan hatékony gyógyszerek és terápiák jóval kevésbé elérhetők. Számos vizsgálat szerint az ivermectin koronavírus okozta megbetegedés elleni alkalmazásának nincs értelme, ezzel pedig a gyógyszer gyártója, a Merck is egyetért, amiről februárban közleményt adtak ki. 

Dr. Karas praxisa, a Karas Health Care korábban is közzétett bejegyzéseket a közösségi oldalakon azzal az üzenettel, hogy szívesen írnak fel “doxiciklint, montelukast, ivermectint, d vitamint, c vitamint és cinket”. A montelukast asztma kezelésére alkalmazzák, míg a doxiciklin egy antibiotikum. A bejegyzést a Facebook hamis információként jelölte meg a Covid-19 kezelésével kapcsolatban, mely súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Madison azt is elmondta, hogy hiába fordult a helyi seriffhez az ügyben, a seriff megvédte az orvost és az ivermectint, mondván, gyakran írja fel a gyógyszert a világjárvány ideje alatt az elítélteknek. 

Karas a csatorna megkeresésére elmondta, hogy saját családtagjainak – édesanyjának, mostohaanyjának, anyósának, apósának, testvérének, testvére gyermekeinek és több ezer elítéltnek írta már fel a készítményt a Covid-19 megelőzésére és kezelésére, és nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat. Közölte, hogy az egyetlen célja a súlyos megbetegedés és a halál megakadályozása.

Az orvos hozzátette, büszke rá, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben egyetlen Covid-19 okozta haláleset sem történt, és csak egy elítéltet kellett kórházba szállítani koronavírus okozta megbetegedéssel.