“Nem vagytok lovak”, figyelmeztette az amerikaiakat az FDA

Fotó: Unsplash/Volodymyr Hryshchenko
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 25. - 17:35

A gyógyszerügyi hatóság szerint többen kórházi kezelésre szorultak, miután bevették a gyógyszert, melynek túladagolása akár halálhoz is vezethet.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szombati közleményében az ivermectin nevű, lovak és más állatok féregtelenítésére alkalmazott gyógyszer Covid-19 megelőzésére való használata ellen figyelmeztetett, miután a készítmény bevétele után több ember kórházba került.

“Nem vagytok lovak. Nem vagytok tehenek. Komolyan. Ne csináljátok” – osztotta meg közleményét az FDA a Twitteren. 

A gyógyszerügyi hatóság szerint az ivermectint gyakran a paraziták megelőzésére alkalmazzák állatok esetében, és “számtalan bejelentést kaptak olyan páciensekről, akiknek orvosi kezelésre és kórházi ápolásra volt szüksége, miután a lovak számára kifejlesztett gyógyszert szedték be nem orvosi javaslatra.”

Az ivermectin nem antivirális gyógyszer, bár az vitathatatlan, hogy bizonyos esetekben emberek kezelésére is alkalmazzák. Az FDA a készítményt a strongyloidiasis és onchocerciasis fennállása esetén – melyeket férgek idéznek elő – , illetve fejtetű és rosacea esetén külsőleges használatra hagyta jóvá embereknél – írja a Global News.

Helytelen alkalmazása vagy túladagolása esetén az emberek olyan mellékhatásokat tapasztalhatnak, mint a hasmesés, hányinger, hányás, alacsony vérnyomás, allergiás reakciók, egyensúlyvesztés, rohamok, kóma vagy akár halál – tájékoztatott az FDA.

A hatóságok közleménye szerint hamis információk, álhírek elterjedéséről van szó, ráadásul abból is baj lehet, ha valaki úgy szed be ivermectint, hogy amellett más gyógyszereket is szed, például vérhígító hatású készítményeket.