Atomrobbanás utáni radioaktív sugárzás nyomaira bukkantak az egyik népszerű élelmiszerben

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. április 23. - 08:26

Az Egyesült Államok méhészeteinek közelében a 20. század derekán földalatti atomkísérleteket hajtottak végre, melynek következményeképp a manapság forgalomban lévő mézben is fellelhetőek a radioaktív szennyeződések.

Úgy tűnik, hogy a növényeket megtévesztheti a cézium radioaktív izotópja, amelyet tévesen kálium műtrágyaként detektálnak, így évtizedeken keresztül a talajban cirkulálhatnak az emberekre és állatokra veszélyes anyagok – írta a Science Magazine hírportál.

A College of William & Mary tudósai sokkoló felfedezéseket tettek, ugyanis kimutatták, hogy a korábban aktív tesztbázisként működő helyeken a begyűjtött mézminták csordultig voltak radioaktív szennyezőanyagokkal, ami arra utal, hogy közel fél évszázaddal az atombomba-kísérletek után is érzékelhetőek az izotópok a talajban.

A mézeket országszerte kivizsgálták, és rájöttek, hogy radioaktív fertőzöttség szempontjából a legrosszabb állapotban a floridai és a keleti parti minták voltak, a legmagasabb mért koncentrációk meghaladták az elfogadható küszöbértékek több mint százszorosát is.

A kutatók többségét meglepő módon nem rázták meg az eredmények, hiszen korábban sokkal nagyobb radioaktív szennyezettséget mértek, ezért azt javasolják az embereknek, továbbra is fogyasszanak mézet, bajuk nem fog esni tőle.

A radioaktív méz ténye azt jelenti, hogy valahol atomsugárzással fertőzött méhek repkedhetnek, melyek a korábban említett, céziummal szennyezett növények nektárjait szívogathatják.

A Massachusettsi Egyetem biogeokémikus professzora, Justin Richardson elmondta, nem kell tartanunk attól, hogy éppen ez a minimális háttérsugárzás ölheti meg az ember számára mérhetetlenül hasznos rovarokat, véleménye szerint a növényvédő szerek sokkal komolyabb veszélyekkel fenyegetik a méhállományokat.