Komoly mézhiány lehet Magyarországon tavasszal

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.április.21 - 05:49

A hideg idő következtében alig repültek ki a méhek a kaptárakból, ami azt vetíti elő, hogy idén kevesebb mézre számíthatunk.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak adott nyilatkozatában elmondta, kedvezőtlen az idei tavasz a méhészek és méhcsaládok számára, egyes megyékben csupán három nap volt, amikor repülni tudtak a méhek.

Bross Péter közölte, külső nektár és virágpor nélkül nem tudnak fejlődni a méhcsaládok, ugyanis a méhanya a kaptáron belül érzi, hogy nem érkezik kellő mennyiségű tápanyag, így leáll a petézéssel.

Egy átlagos évben ilyenkor nagyjából 1,5-2 ezer petét rak, most viszont alig néhány százat, ami azt jelenti, hogy teljes méhgenerációk maradnak ki, így az akácvirágzásra nem lesznek már kijáró méhek.

A magyar akácosokat a tavalyit megközelítő fagykár érte, legalább 50-60 százalékuk megszenvedte a hideg időjárást, ha pedig továbbra is éjszakai fagyok lesznek, akkor az végzetes csapást mérhet a méhekre.

Bross figyelmeztetett, nemcsak az akácméz hiányában mutatkozhat meg a negatív behatás, hanem abban is, hogy a jó idő beköszöntével a repce virágzásakor sem lesznek gyűjtögető méhek a mezőkön.

Fűzfák és gyümölcsfák virágaiból származó nektárból előállított méz alig lesz 2021-ben. A kedvezőtlen időjárás nemcsak a méhészekre, hanem a mezőgazdaságra is súlyos csapást mérhet, a hagyományos évszakok ugyanis felborultak, télen volt tavasz és tavasszal van tél – magyarázta Bross Péter.