Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,35 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,12 Ft
Bitcoin
56,758 $

Atomok vibrációját is észlelni lehet a legújabb, precíz mikroszkóppal

Olyan speciális mikroszkóp-technológiát alkottak meg a Cornell Egyetem tudósai, amivel atomonként meg lehet vizsgálni, miként viselkednek és mozognak a részecskék a háromdimenziós térben.

Illusztráció/Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmány alapján az új eljárás kifinomult 3D-s rekonstrukciós algoritmusra épül, nem csupán egyes atomok tulajdonságainak kihasználására.

A Cornell Egyetem mérnöke, David Muller sajtóközleményében kiemelte, sikerült túljutniuk eddigi korlátaikon, ezáltal nagyobb felbontásban képesek megvizsgálni az atomok parányi, finom szerkezetét:

„Mostantól egészen egyszerű eszközökkel meg tudjuk nézni, miként viselkednek egyenként az atomok. Az atomkutatás új dimenziói nyílhatnak meg a tudósok előtt, a mérésekkel rengeteg hasznos információra tehetünk szert, amire már évtizedek óta tűkön ülve várt a tudóstársadalom.”

Eddig az atomok fényképezése bonyolult feladatnak számított, az elkészül fotók mindig homályosak és pontatlanok voltak, a mostani technológia segítségével azonban elérték, hogy kiszűrjék a vibrációk és rázkódások okozta torzulásokat, így közvetlenül nyomon lehet követni az elemi részecskék helyzetváltoztatását.

Az algoritmus szoftveresen, valós időben kijavítja a homályosodást, így a mikroszkóp lencséi az adott atomra képesek összpontosítani ahelyett, hogy az elváltozásokat generáló foltokat detektálnák.

A kutatók három évvel korábban már megalkották a jelenlegi módszert, akkor viszont néhány atomnyi vastagságú anyaggal tudták végrehajtani a megfigyeléseket, jelenleg viszont már bárminemű gond nélkül egyenként képesek górcső alá venni a részecskéket.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.