A NASA-énál százszor erősebb atomreaktort építhet a világűrbe Kína

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 29. - 02:47

A kínai űrprogramban részt vevő mérnökök létrehozták az egyik leghatalmasabb méretekkel és óriási teljesítménnyel rendelkező kozmikus atomreaktor prototípusának tervezetét.

Az ország űrprogramja azért építi meg a berendezést, hogy lépést tartson más űrügynökségekkel, amelyek szintén terveket szőnek a nukleáris reaktorokkal kapcsolatban – így például a NASA-val, amely nemrégiben felhívást intézett magánvállalatokhoz, hogy tíz éven belül fejlesszenek ki egy olyan nukleáris hasadási rendszert, amely a Holdra induló küldetések meghajtására alkalmas.

A kínai űrprogram, amely már megépítette a teljes reaktor néhány alkatrészét, a jövőben a Holdra és a Marsra irányuló küldetéseket is atomenergiával akarja ellátni. A kínai reaktor 1 megawatt elektromos energia előállítására lesz képes, ami százszor nagyobb teljesítményt jelent, mint az a berendezés, amelyet a NASA 2030-ig a Holdra akar küldeni. A NASA nukleáris maghasadással működő rendszere nagyjából 40 kilowattnyi energiát lesz képes biztosítani, ami az amerikai űrügynökség szerint 30 háztartás áramellátására lenne elegendő egy évtizedig – írta a South China Morning Post.

Bár a titkos atomreaktor-projektről kevéssé ismertek a specifikációk, a hírportál értesülései szerint két tudós, aki részt vett a munkálatokban, a héten megerősítette, hogy a reaktor prototípusa elkészült, valamint a reaktor néhány kritikus alkatrésze is már üzembe helyezhető.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a kínai űrbéli atomreaktor-programot övező titoktartás azt jelenti, hogy egy esetleges baleset – például egy kilövési incidens esetén, amely radioaktív anyagokat terjeszthetne szét a Föld körüli pályán – hiányozhat a kormányzati szabályozás.

Sürgősen szükség van egy olyan biztonsági értékelési és irányítási rendszer létrehozására, amely megfelel országunk technológiai helyzetének, valamint a kutatás és fejlesztés előrehaladásának átláthatóságának növelésére, hogy csökkentsük a közvélemény aggodalmait” – mondta a lapnak Csang Cö, a Sanghaji Űrmeghajtási Intézet kutatója.

Az új nukleáris reaktor prototípusa egy ambiciózus projekt része, amelynek keretében Kína a világ vezető űrkutatási szerepét kívánja betölteni. Az év elején a NASA egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fokoznia kell az atommeghajtású űrhajók fejlesztésére irányuló erőfeszítéseit, hogy felvehesse a versenyt Kínával.