Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Mi történne, ha atombombával felrobbantanánk a Holdat?

not image

Kulcsár Péter

2020. december 26. - 03:11

A Kurzgesagt tudományos YouTube-csatornán az emberiség egyik legégetőbb kérdésére kaphattunk választ, mégpedig arra, hogy mi lenne, ha egy óriási nukleáris fegyvert aktiválnánk Földünk hűséges követőjén?

A Kurzgesagt tudományos YouTube-csatornán az emberiség egyik legégetőbb kérdésére kaphattunk választ, mégpedig arra, hogy mi lenne, ha egy óriási nukleáris fegyvert aktiválnánk Földünk hűséges követőjén?

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A csatorna videójából megtudhattuk, mi történne, ha egy hatalmas termonukleáris eszközt felrobbantanánk a Hold felszínén, valamint az is kiderült, ebből mit észlelnének az égitesten tartózkodó asztronauták, hogyan hatna a műholdakra és űrállomásokra, illetve a Földön lévő emberekre.

A gondolatkísérlet lényegében az amerikai légierő hidegháborús tervének egy nagyobb skálájú változata, amit az 1980-as évekre fejlesztettek ki a hadiipari kutatók arra az esetre, ha éppen atomtámadás érné az Egyesült Államokat.

A szóban forgó videóban egy 100 megatonnás termonukleáris készülék detonációját követhetjük figyelemmel. Ez az eszköz kétszer masszívabb a szovjetek által 1961-en felrobbantott Cár-bombánál, melynek akkora ereje volt, hogy 100 kilométeres körzetben harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek az emberek, az ablaküvegek pedig még a 900 kilométerre található lakóházakon is betörtek.

Mivel a Holdon nincs atmoszféra, ezért a folyamatok teljesen másképpen játszódnának le, mint a Földön, nem képződne például szokásos gomba formájú felhő, valamint földrengéssel járó lökéshullámok sem alakulnának ki, helyettük a felszínen lévő űrhajósok azonnal halálos dózisú sugárzást kapnának.

A detonáció nyomán olyan hatalmas mennyiségű radioaktív ionizált részecske szabadulna fel, hogy a Hold örökre szennyezetté válna, és semmiféle kutatómunkát nem lehetne rajta elvégezni, mivel évezredekig sugározna.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.