A bírósághoz fordult oltásellenes apja miatt, megnyerte a pert a 12 éves holland fiú

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 24. - 21:14

Egy 12 éves kisfiú bírósági pert nyert Hollandiában, miután apja szkeptikusan nyilatkozott az oltásról, mivel aggályai szerint az új és hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat, ezért megtiltotta a fiúnak, hogy beoltassa magát.

Egy holland bíróság az északi Gronigen városában csütörtökön közölte, hogy a gyermek javára döntött, aki azért akarta beoltatni magát, hogy biztonságosabban látogathassa nagymamáját. A meg nem nevezett kiskorú azzal érvelt, hogy az oltás csökkentheti annak esélyét, hogy átadja a fertőzést a nagymamának, aki tüdőrákkal küzd, ami egyébként “életveszélyes” lehet.

A holland törvények szerint a 16 év alatti fiataloknak szülői beleegyezést kell kérniük az oltáshoz, azonban ha nem sikerül megállapodásra jutni, a kiskorúnak joga van meghozni a végső döntést. A fiú édesanyja beleegyezett a fiú kívánságába, de az apja kétségeket fogalmazott meg az oltás biztonságosságával kapcsolatban. Szerinte az oltások “még tesztelési fázisban” vannak, és a jövőben problémákat okozhatnak a gyermek nemi szervében, valamint szívproblémákat is okozhat.

Bart Tromp bíró azonban az apa ellen döntött, a gyermek érdekeit támogatva. Kijelentette, hogy a szülő által vélt hosszú távú kockázatoknak a jelenlegi tudományos ismeretek ismeretében nincs semmilyen ténybeli alapja. Elismerte ugyan, hogy fennáll a szívre gyakorolt súlyos mellékhatások, nevezetesen a szívburokgyulladás és a szívizomgyulladás kis kockázata, de azt mondta, hogy ezek az esetek nagyon ritkák.

Az RT értesülései szerint elrendelte, hogy a fiút “rövidesen” be kell oltani, elutasítva az apa vagy jogi képviselőinek esetleges fellebbezését, hogy a 12 éves fiú a nagymamájával tölthessen időt életének vélhetően utolsó időszakában. Hétfőn a Pfizer/BioNTech bejelentette, hogy vakcinája a klinikai vizsgálatok adatai alapján biztonságos és hatékony az 5 és 11 év közötti gyermekek számára, és hogy hamarosan világszerte engedélyt kér a szabályozó hatóságoktól.

Az Európai Gyógyszerügynökség május végén engedélyezte a Comirnaty néven forgalmazott oltás alkalmazását 12 és 15 év közötti gyermekek számára. Eközben a Moderna oltóanyaga júliusban zöld utat kapott a 12 és 17 év közötti kiskorúaknál történő alkalmazásra.