Antidepresszánsok helyett varázsgombával ugyanúgy kezelhető a depresszió és a szorongás

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 01:15

A fogyasztás után pszichedelikus hatást előidéző gombák aktív hatóanyagáról, a pszilocibinről kiderült, hogy a depresszió tüneteinek enyhítésére alkalmazott hagyományos szelektív szerotonin visszavétel-gátlókhoz (SSRI) hasonló hatást képesek kiváltani.

A The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban közzétett publikációból megtudhattuk, hogy a pszilocibinnel végzett kísérletek azonos eredményekkel zárultak, mint amilyet az escitalopram nevű SSRI gyógyszerkezelés esetében mértek.

A véletlenszerű emberi vizsgálatok alkalmával bebizonyították, hogy a pszichoaktív varázsgombákban található hatóanyag szinte azonos, ha nem hatékonyabb utóhatásokat fejtett ki azokból az emberekből, akiket korábban különféle mentális zavarokkal kezeltek a pszichiáter szakorvosok.

A kísérletek során szokás szerint placebocsoportot is felállítottak önkéntesekből, valamint természetesen olyan résztvevők is jelen voltak rajtuk, akik bizonyos mennyiségű és koncentrációjú pszilocibint, illetve escitalopramot kaptak.

Mivel az előzetes teszteléseket csupán néhány tucat emberen végezték el, ezért a közeljövőben egy nagyobb csoporton is meg kell vizsgálniuk a szakembereknek, valóban hatékony-e a varázsgombás kezelés, azonban már most ki lehet zárni, hogy pusztán véletlen egybeesésről volt szó.

Jelenleg el kell érniük a kutatóknak, hogy legális körülmények között folytathassák a kísérleteket, hiszen a pszilocibin hatóanyag több országban is illegális szernek minősül, ezért sokszor külön engedélyt kell kérniük a hatóságoktól a procedúrákhoz.

Ha végül sikerrel járnának, azzal óriási áttörést érhetnének el, és alátámaszthatnák a korábbi feltételezéseket, melyek szerint egyes kábítószerként számon tartott kémiai molekulák valójában hasznosak lehetnek.