Annyira vacak a levegő minősége, hogy oxigénbárt nyitottak Delhiben

Kiss László

2019. november 18. - 14:58

Olyan ez, mint egy wellnessközpont, csak itt éppenséggel a tüdőnket kényeztethetjük.

Új bár nyitotta meg kapuit Delhiben, ám ellentétben a legtöbb ilyen helyiséggel, itt nem italokat, hanem oxigént vehetnek majd magukhoz az oda betérők. Szerencsére némi csavart is vittek a történetbe, ugyanis, annak érdekében, hogy az ember úgy érezze, valóban kap valamit a pénzéért, az oxigén többféle változatban kapható, így van eukaliptusz, levendula, dinnye, borsmenta, fahéj, vagy épp narancs és cseresznye aromával dúsított is.

Az Oxy Pure négy hónappal ezelőtt nyitott, vendégei pedig akár 90%-ban megtisztított levegőt lélegezhetnek be az erre szolgáló gép segítségével. Azok, akik igénylik ezt a fajta szolgáltatást egy orrmaszkot kapnak, amelyen keresztül maximum 15 percen át lélegezhetik be a környezetben tapasztaltnál sokkalta tisztább levegőt.

A bár közlése szerint a választott aromától függően különböző gyógyhatásokkal is számolni kell, így az eukaliptuszos kivitel kitisztítja az orrmelléküregetek és enyhíti a torokfájást, a fodormenta ellazítja az izmokat, a borsmenta pedig enyhíti az émelygést, vagyis pozitív hatása is lehet a kényszer szülte szolgáltatásnak.

Delhi légszennyezettségi szintje egyre csak romlik, a legutóbbi mérések szerint már a veszélyes kategóriába volt sorolható, ezért több intézkedés bevezetését is tervezik, például az autók számának csökkentését. Addig is, aki friss levegőt akar szívni, annak egy 15 perces programért 1260 forintnak megfelelő indiai rúpiát kell fizetnie.