Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Amerikai dróncsapásban meghalt az Iszlám Állam egyik vezetője Szíriában

Újabb sikeres dróncsapást hajtott végre az Egyesült Államok Szíriában, ismét egy fontos személyt iktattak ki.

...svg content...Fotó: Az amerikai légierő videófelvételéről készített képen egy orosz Szu-35-ös típusú vadászgép repül az egyik amerikai MQ-9-es típusú pilóta nélküli repülőgép közelében a szíriai légtérben 2023. július 5-én. Alexus Grynkewich altábornagy, a közel-keleti amerikai légierő parancsnoka szerint Orosz vadászgépek zavarták meg a szíriai légtérben a dzsihadisták elleni bevetést teljesítő amerikai drónok működését. MTI/AP/Amerikai légierő
Közel-Kelet
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A védelmi minisztérium beszámolója szerint egy amerikai dróncsapás végzett az Iszlám Állam egyik vezetőjével Szíriában, órákkal azután, hogy ugyanezeket az MQ-9 Reaper drónokat orosz katonai gépek zavarták meg az ország nyugati része felett.

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint pénteken három Reaper repült a militáns után kutatva a fejük felett, amikor mintegy két órán át orosz gépek zavarták őket. Nem sokkal ezután a drónok lecsaptak és végeztek Usamah al-Muhajirral. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Esélye sem volt a menekülésre

A célszemély motoron ült Aleppó térségében, amikor becsapódott a rakéta. A célszemély általában keleten tevékenykedett, de a támadás idején megjelent Szíria északnyugati részén, amit az USA hadserege kihasznált.

A központi parancsnokság vasárnapi közleménye szerint nincs jele annak, hogy a csapásban civilek életüket vesztették volna. Péntek már a harmadik egymást követő nap volt, amikor az USA arra panaszkodott, hogy orosz vadászgépek vannak a térségben, és zavaró manővereket alkalmaztak velük szemben.

Elmondásuk szerint az orosz gépek 18 szakszerűtlenül közeli átrepülést hajtottak végre, ami arra késztette a drónokat, hogy reagáljanak, elkerülvén ezzel a veszélyes helyzeteket. Az első ilyen esetre szerdán került sor, majd csütörtökön, amiben francia gépek is érintettek voltak, nemcsak az USA gépei.

Amerikai tisztviselők szerint a drónjaik a korábbi repülések során fegyvertelenek voltak, pénteken viszont már más volt a helyzet, mivel a célszemélyre vadásztak – írja a cikkében a France24 a támadást követően.