Ilyen egy dupla kerékcsere a Forma-1-ben a Monacói Nagydíjon (videó)

Fotó: Esteban Ocon, az Alpine francia versenyzője kerékcserén, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Monacói Nagydíján a monacói utcai versenypályán 2023. május 28-án. MTI/EPA POOL/Christian Bruna
Sport
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A dupla kerékcserék mindig izgalmasak és látványosak, ennél nagyobb nyomás nem is kerülhet a csapatra a bokszban.

Gyakorlatilag egy generáció nőtt fel úgy a Forma-1-en, hogy már nincs tankolás a versenyeken. Annak is megvolt a maga különlegessége, és egy ideig téma is volt, hogy visszahozzák a tankolást a futamokra.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Végül ez nem történt meg, és valószínűleg már nem is fog. Egyrészt gazdasági, pénzügyi, illetve „zöld” okai vannak annak, hogy nincs tankolás az F1-ben a nagydíjak alatt, noha azt imádták a rajongók.

Cserébe sokkal gyorsabbá váltak a kerékcserék, és olyan szintidőket futnak a csapatok, hogy azokkal nehéz versenyezni. A dupla kiállások viszont maradtak, amikor a csapattársak egymást váltják a bokszban, pár másodperces különbséggel.

A Monacói Nagydíjon sem maradtunk dupla kiállás nélkül, amit az Alpine abszolvált. Ocon számára még inkább fontosabb volt ez a csere, hiszen végül harmadik lett, és úgy örült, mintha világbajnokságot nyert volna.

Az alább látható videó is bemutatja az Alpine profizmusát, és azt, hogy az F1-ben valóban minden villámgyorsan történik. Ezeknél a kiállásoknál nincs stresszesebb, és semmilyen hiba nem fér bele.