Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,139 $

Államilag támogatott társkereső alkalmazás indult Kínában

TÉMÁK:
#alkalmazás #Kína
Fotó: Unsplash/MF Evelyn
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nem túl gyakori, hogy az állam is támogat egy társkeresőt, ám Kínában most pontosan ez történt: a szolgáltatás az egyedülálló lakosok adatait használja a platformon, mindez pedig a házasságkötések számának drasztikus csökkenése nyomán indult.

A Guardian jelentése szerint a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik városának vezetése unortodox megoldást talált a szerelemre vágyó egyedülállók számára: egy államilag támogatott társkereső alkalmazást hoztak létre. A 640 ezres lakosú Guixi városa egy olyan alkalmazást indított, mely az egyedülálló lakosok adatait használja fel.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Az alkalmazást Palm Guixi névre keresztelték, a kínai állami média szerint pedig vakrandik szervezésére is alkalmas. Az alkalmazás egy tartományi szintű kezdeményezés része, melynek célja a házasságkötések arányának növelése, mely az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent országszerte.

A 2021-es adatok szerint abban az évben 1000 emberre 5,4 házasságkötés jutott, míg ez az arány 2021-ben az Egyesült Államokban 6 volt. Csianghsziban a helyi önkormányzatok is bekapcsolódtak, noha ők személyes rendezvényeket szerveznek, hogy az emberek „egymásra találjanak”.

Az alkalmazás egyik legfontosabb célja a magas „menyasszonyi összegek” elleni kampány: noha a kormány az elmúlt években arra törekedett, hogy visszaszorítsa a hagyományos gyakorlatot, miszerint a vőlegény a házasságkötés előtt készpénzt ajánl fel a menyasszony családjának, és már a polgári törvénykönyv is tiltja a gyakorlatot, a valóságban ugyanúgy működik, főként a vidéki területeken.