Alkohollal teli csóvát húz maga után egy Föld mellett elhaladó üstökös

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 2. - 19:55

Attól talán nem kell tartanunk, hogy a mámoros itallal töltött csóvának köszönhetően bolygónk lakossága megrészegedik, bár egyre több jel utal arra, hogy ez már átvitt értelemben megtörtént.

A 46P/Wirtanen nevű üstökös legutóbb 2018 decemberében húzott el a Föld mellett, kutatóknak pedig sikerült rájönniük, mi okozhatta a hatalmas kozmikus szikladarab eszméletlen sebességét – írta a Phys.org tudományos magazin.

Azon túl, hogy jelen voltak a hagyományos vegyületek az üstökös csóvájában, bebizonyították, hogy óriási koncentrációban tartalmazott alkoholt, ami lényegében természetes üzemanyagként funkcionált és repítette előre az univerzumban a villámgyors objektumot.

A 46P/Wirtanenben olyan magas alkohol-aldehid arányt mértek, amire még egyszer sem volt példa, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza, Neil De Russo szerint valóságos “részeges” üstökösről beszélhetünk, ami gyorsaságát a Földön csak mámorító italokban található anyagnak köszönheti.

Az alkoholon kívül egyéb különös szerves vegyületet, mint például formaldehidet és acetilént, valamint szerves molekulákat, többek között vizet és ammóniát is találtak az üstökös csóvájában, ami viszont elkeserítő lehet az “üdítők” szerelmeseinek, hogy ihatatlan metanol volt inkább jelen etanol helyett, ami korántsem jelentene pezsdítő élményt, hiszen erősen vakító és mérgező hatású.

A tudósoknak egyébként a Keck Obszervatóriumban található NIRSPEC infravörös tartományhoz közeli spektrográffal sikerült órákon keresztül elvégzett analízissel azonosítaniuk az objektum összetételét, ami bár sokáig tartott, ám áttörő eredményekkel végződött.

Az üstökösök a Naprendszerben gyakran felbukkannak, viszont földközelségbe csak nagyon ritkán kerülnek, ami korántsem baj, hiszen egy-egy objektum több száz kilométeres átmérővel rendelkezik, esetleges becsapódáskor pedig nemcsak hogy kipusztítanák a bolygó élővilágát, hanem akár a Föld tengelyét is elmozdítanák.