Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Olvadnak az alaszkai gleccserek, és ez csak az egyik rossz hír

Fotó: Unsplash/Kayti Coonjohn

Szabó Kata

2022. október 20. - 17:26

Az éghajlatváltozás következményeképp olvadni kezdtek az alaszkai gleccserek, a folyamat pedig metántermelő baktériumokkal teli új tavakat hoz létre.

Az olvadó gleccserek új tavakat hoznak létre Alaszkában, azonban az amerikai állam más gyönyörű tájaival ellentétben vélhetően nem özönlenek majd a turisták a megtekintésük okán, számolt be róla a The Weather Network.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Az olvadó tavak akkor keletkeznek, amikor a tartósan fagyott talaj az emelkedő hőmérséklet miatt felolvad, fellazul és süllyedni kezd. Az újonnan keletkezett mélyedés végül vízzel telik meg, és egy metántermelő baktériumoktól hemzsegő tó jön létre.

A metán erős üvegházhatású gáz, így a tavak tovább táplálják az őket létrehozó éghajlati válságot, vagyis egy ördögi kör jön létre. A NASA már korábban is észlelte, hogy ez a folyamat bekövetkezhet, ezért a hivatal kidolgozott egy projektet, amely igyekszik megoldást találni a problémára.

A projekt első körben az olvadó tavak kialakulását vizsgálja, hogy világossá váljon, milyen hatással lehetnek a tágabb környezetre. Az egyik újonnan kialakult tó, a Big Trail Lake kapcsán Katey Walter Anthony ökológus egy hasonlattal állt elő, és elmondta, a most lejátszódó folyamat olyan, mintha kinyitnánk a fagyasztó ajtaját, és utasítást adnánk a mikrobáknak, hogy az abban található élelmeket lebontsák – a gond az, hogy utóbbi folyamat során akarva akaratlanul metán keletkezik.

A jelenség nem csak Alaszkában okoz gondot, ugyanis a permafroszt világszerte rendkívüli ütemben olvad, ám a Big Trail Lake-ben a baktériumok olyan sok gázt termelnek, hogy időnként már a felszínre emelkedő buborékok is megfigyelhetők.

Ahogy a permafroszt felolvad, és a baktériumok újjáélednek, üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, amelyek a légkörbe jutnak, és ott hőt kötnek meg, hozzájárulva más éghajlati változásokhoz. Hogy ez valójában mekkora gondot is okoz, annak személtetésére jó példa, hogy a metán több mint huszonötször hatékonyabb a hő megkötésében, mint a szén-dioxid.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.