Akcióba lendült a tálibellenes csoport: “Addig küzdünk, amíg élünk”

Fotó: AFP
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 21. - 16:37

Fegyveres afgánok csoportjai pénteken megtámadták a tálibokat, és kiűzték Afganisztán új vezetőit három északi körzetből is, ami az első támadás az iszlamista fegyveresek ellen, mióta azok a múlt héten átvették az irányítást a kormány felett.

A helyi tálibellenes parancsnokok interjúkban azt mondták, hogy a fővárostól alig több mint 160 kilométerre északra fekvő Baghlan tartományban lévő körzetek elfoglalásakor a csoport harcosai közül 30-at megöltek, 20-at pedig elfogtak.

Elmondásuk szerint a harcban helyi civilek is csatlakoztak a volt afgán katonákhoz. Az interneten megosztott képeken az emberek ünnepeltek, amikor a kormányépületek fölé a tálibok fehér zászlaja helyett a vörös, zöld és fekete afgán nemzeti zászlót tűzték ki írja a Washington Post.

“Valami olyasmit indítottunk el, ami történelmi jelentőségű Afganisztánban. A tálib harcosoknak páncélozott járműveik voltak, de az emberek kövekkel dobálták a tálib harcosokat, és elűzték őket”

– mondta a 28 éves Sediqullah Shuja, egy volt afgán katona, aki részt vett a pénteki felkelésben.

“Addig küzdünk, amíg élünk. Nem fogadjuk el a tálibok uralmát”.

A pénteki támadás a tálibokkal szembeni dac legújabb jele, kezdve az afgánokkal, akik nem hajlandók kitűzni a fehér tálib zászlót, egészen a nők tiltakozásáig, akik a jogaik megőrzéséért aggódnak.

Ezek együttesen rávilágítanak néhány akadályra, amelyekkel a táliboknak szembe kell nézniük, ha valóban olyan kormányt akarnak alakítani, amelyet az afgánok széles köre és a nemzetközi közösség, különösen az adományozók elfogadhatónak tartanak. De hogy a pénteki támadás a tálibok elleni új katonai front kialakulásának jele-e, azt még nem lehet tudni.