Oroszország szerint a tálibellenes erők összefogtak a Pandzsír-völgyben

Fotó: Twitter/Panjshir_Province
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 21. - 10:07

Amrullah Szaleh volt afgán alelnök és Ahmed Maszúd azt remélik, hogy a Kabultól északkeletre fekvő völgyből képesek lesznek vezetni az ellenállást.

Az afganisztáni Pandzsír-völgyben a tálibokkal szembeni ellenállás formálódik Amrullah Szaleh alelnök és Ahmed Maszúd, egy híres tálibellenes harcos fia vezetésével – közölte csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“A tálibok nem ellenőrzik Afganisztán egész területét. Érkeztek jelentések a Pandzsír-völgyben kialakult helyzetről, ahol az afgán alelnök Szaleh és Ahmad Maszúd ellenállása összpontosul”

– mondta Lavrov újságíróknak egy moszkvai sajtótájékoztatón, amelyet líbiai kollégájával folytatott megbeszélése után tartott.

A Kabultól északkeletre fekvő Pandzsír-völgy Afganisztán utolsó megmaradt erődítménye, amely természetes védműveiről ismert. A közösségi médiában megosztott képek szerint Szaleh és Maszúd, a tálibok ellen harcoló Ahmed Sah Maszúd fia gerillamozgalmat szervez, hogy felvegyék a harcot a tálibokkal.

Egyelőre kicsit zavaros, hogy mennyire erős az ellenállás. Ahmad Wali Massoud, aki Ahmed Shah Maszúd öccse, elhatárolódott Szalehtől és unokaöccsétől. Lavrov pedig megismételte felhívását, hogy az afganisztáni politikai szereplők bevonásával átfogó párbeszédet kell folytatni egy “reprezentatív kormány” megalakítása érdekében.

Moszkva óvatosan optimista az új kabuli vezetéssel kapcsolatban, és keresi a kapcsolatot a harcosokkal, hogy elkerülje az instabilitás átterjedését a szomszédos volt szovjet államokra. Miközben az Egyesült Államok és más országok sietve evakuálták állampolgáraikat Kabulból, Oroszország közölte, hogy nagykövetsége továbbra is működik.

A hét elején Oroszország afganisztáni nagykövete, Dmitrij Zsirnov Kabulban találkozott a tálibokkal, és az állami televízióban “pozitív és konstruktív” találkozóról számolt be. A Kreml az elmúlt években többször is felvette a kapcsolatot az Oroszországban egyébként szélsőséges csoportként kezelt tálibokkal, és többször is fogadta képviselőiket Moszkvában, legutóbb a múlt hónapban.