Speciális agyimplantátummal visszanyerte látását egy teljesen vak nő

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 24. - 06:06

Spanyol tudósok megalkottak egy különleges kialakítású, koponya alá ültethető szerkezetet, melynek segítségével stimulálható az agy látásért felelős régiója.

A rendszer mesterséges retinával működik, amelyet egy szemüvegpárba helyeznek, ezáltal képes felfogni a viselője szemébe érkező fénysugarakat, amelyeket később elektromos jelekké alakít át, és mikroelektródák segítségével az agyba juttat, ezáltal megtörténik a képalkotás – olvasható az R&I World beszámolójában.

A speciális eszközt egy több mint 16 éve teljesen vakon élő 57 éves nőnél tesztelték, aki a kísérlet során ideiglenesen visszanyerte látását, és azonosítani tudta az alakokat és a sziluetteket, sőt még a színek bizonyos árnyalatait is.

A neuronok állandó stimulációja révén stabil képalkotás érhető el, és még akár azt is elképzelhetőnek tartják az implantátummal szuperáló mesterséges retina alkotói, hogy a jövőben a vakok újra felismerhetik a betűket és tudnak majd olvasni.

Invazív megoldásról van szó, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az agyra kell helyezni az elektródákat, így nem éppen kellemes a procedúra, kutatók viszont hangsúlyozták, a beavatkozás során nem érintik az agy azon területeit, amelyek károsodhatnak, ezért teljesen biztonságos az eljárás.

A hagyományos implantátumokkal szemben sokkal gyengébb elektromos aktivitással jár a metódus, így attól sem kell tartania a viselőnek, hogy netalán epilepsziás rohamok lépnének fel a megzavart agyhullámok miatt.

A tudósok kitűzött célja, hogy az elkövetkező hónapokban önkéntesek tucatján ellenőrizhessék a korszakalkotó módszert, és ha sikerrel veszik az előttük álló akadályokat, akkor megváltoztathatják a vakok és gyengén látók életét.