Génterápiával gyógyítottak ki színvakságból látássérült betegeket

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 2. - 22:30

A korszakalkotó CRISPR kezelés segítségével el tudták érni, hogy újból lássanak színeket és fényeket azok a páciensek, akik részleges vakságban szenvedtek.

A Leber kongenitális amaurózissal élő betegek súlyos látáskárosodással kénytelenek megbirkózni, ami lényegében egy olyan részleges vakságnak tekinthető, melynek következtében nehezen tudnak tájékozódni, és a színeket sem látják tökéletesen.

Michael Kalberer és kutatócsapata egy egészen zseniális módszert alkotott meg, így a színvakok újra képesek voltak megkülönböztetni életükben először az árnyalatokat egymástól – írta az NPR portál.

A tudós megosztotta a kísérletében részt vevő páciensek élményeit, akik elmondták, hogy sosem gondolták volna, valaha is attól lesznek heteken át boldogak, hogy láthatták, milyen gyönyörű egy naplemente, vagy hogy élesen ki tudták venni a televízió képernyőjén felbukkanó alakokat.

A génterápiák során általában szövetmintákat vesznek a betegekből, kezelik őket, majd visszahelyezik a módosított sejteket a szervezetbe. A retina esetében ez az eljárás nem oldható meg, ezért injekciók formájában juttatják be a szembe a genetikailag megváltoztatott sejteket.

Egyelőre biztató eredményeket mutatnak az előzetes vizsgálatok, ám még továbbra is hosszú út áll a kutatók előtt, hiszen a génmódosításnak sajnos megvannak az etikai és morális aggályai is, bármennyire szeretnék jobbá tenni vele az emberek életét.