Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Titkos iskolákban tanulnak az afgán lányok, hogy egy jobb jövőt biztosítsanak maguknak

Fotó: Afgán lányok a Koránt olvassák egy kabuli mecsetben 2018. május 21-én, az iszlám szent böjti hónap, a ramadán idején. A ramadán alatt a test és a lélek megtisztulása érdekében a muzulmán hívők napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt és italt, továbbá tartózkodnak a dohányzástól és a nemi élettől. (MTI/EPA/Hedajatullah Amid)
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 15. - 17:19

Bár egyes vallástudósok szerint az iszlám nem tiltja a nők oktatását, azonban a tálibok ezt egészen máshogy látják.

Afganisztán-szerte fiatal diáklányok és tanáraik kockáztatják az életüket azért, hogy a tálib tilalom ellenére folytathassák az oktatást. Ennek érdekében gyakran órákkal korábban elindulnak otthonról, hogy ne keltsenek feltűnést, majd a lakóházakban kialakított titkos iskolákban tanulnak.

Ha a tálibok arról faggatják őket, hogy hová tartanak, általában azt a választ adják, hogy varrni tanulnak. Nafízia például a saját bátyjától fél, aki semmiképp sem engedélyezné számára a tanulást, ezért egy muzulmán vallási iskolát, egy medreszét is látogat, ahol az iszlámról és a Koránról gyarapítja tudását.

„Délelőttönként oda megyek, délután pedig ide jövök. Nem szeretném, hogy a bátyám gyanút fogjon. Ha nem járnék a medreszébe és nem tudnék válaszolni a kérdéseire, rájönne, mit csinálok” – osztotta meg a 20 éves lány, aki még csak a középiskola 2. évfolyamánál tart a tanulmányaiban.

Az egyik tanárnő elmagyarázta, azért vállal ekkora kockázatot a lányokért, mert jobb jövőt szeretne biztosítani számukra, hiszen sok kiskorú lányt kényszerítenek házasságba, elmondása szerint őt is 12 évesen adták férjhez.

Majd kiemelte, fiatalabb korában rengeteget küzdött azért, hogy iskolába járhasson, azt pedig semmiképp sem akarja, hogy a többi lány is ehhez fogható viszontagságokon menjen keresztül – számolt be az Euronews.

Egyes vallástudósok megállapítása szerint az iszlám nem tiltja a nők oktatását, a tálibok hatalomra kerülése óta azonban sok dolog változott, többek között úgy vélik, az afgán nőknek csak főzni és kézimunkázni kell megtanulniuk.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.