A WHO szakértője szerint nem Vuhanból származik a koronavírus

MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2021. február 8. - 06:42

Vlagyimir Dedkov, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértő csapatának tagja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vírus Vuhanból indult el, de kétségkívül a városból kezdett el rohamosan terjedni.

A többek közt tenger gyümölcseit is árusító vuhani piac tekinthető a több mint egy éve világszerte pusztító koronavírus-járvány epicentrumának, ám a tudósok egyelőre nem jutottak egyértelmű következtetésre a fertőzés rohamos mértékű terjedésében betöltött szerepével kapcsolatban.

Vlagyimir Dedkov, a WHO szakértője cáfolta azokat a feltételezéseket, melyek szerint a koronavírus Vuhanból indult pusztító útjára, miután a WHO kilenc tagból álló szakértői csapata meglátogatta a Vuhani Virológiai Intézetet.

A szakértő elmondta, missziójuk szempontjából elengedhetetlenül fontos volt, hogy testközelből tanulmányozhassák a létesítményt, valamint, hogy személyesen beszélhessenek az intézet munkatársaival és lássák, miként működnek a munkafolyamatok.

Ahogy arról a Vanguard is beszámolt, Dedkov később hozzátette, az általuk meglátogatott intézmény laboratóriuma minden kritériumnak megfelelő felszereltséggel rendelkezik, ezek alapján pedig kizártnak tartja, hogy bármi is kiszivároghatott volna onnan.