Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

A túl sok és a túl kevés alvás is növeli a szívbetegségek kockázatát

Fotó: Gregory Pappas/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. május 8. - 20:38

Egy amerikai kardiológiai tudományos konferencián bemutatott tanulmány szerint a túl sok és a túl kevés alvás is növelheti a szívroham és az agyvérzés esélyét.

A The Science Times beszámolója szerint ez lehet az első olyan kutatás, amely feltárja a szív- és érrendszeri betegségek és az alvás időtartama közötti kapcsolatot. A tanulmány eredményei újabb bizonyítékot kínálnak arra, hogy a megfelelő alvás jelentős szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében az étrend, a nemdohányzás és a testmozgás mellett.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk az alvást, pedig szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttében. A megfelelő alvás lehet a legköltséghatékonyabb módszer a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésére

– közölte dr. Kartik Gupta, a tanulmány vezető szerzője.

Megállapításaik szerint hat-hét óra alvás a legkedvezőbb a szív- és érrendszeri egészség megőrzésének érdekében, ennél több vagy kevesebb már kockázatokkal járhat. Dr. Gupta és csapata több mint 14 ezer résztvevő segítségével végezték el a kutatást, az önkénteseket 7 és fél éven keresztül megfigyelés alatt tartották. 

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy míg az alvási szokások megváltoztathatóak és javíthatóak, egyéb a szív- és érrendszeri betegségekhez vezető kockázati tényezők közül számos változó nem, mint például a kor és a genetika.