Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

A szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolásával csökkenthető a bűnözés egy rendőrfőnök szerint

Fotó: Martin Lopez/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021. április 21. - 03:43

Egy nyugalmazás előtt álló brit rendőrfőnök szerint a bűnmegelőzés legjobb eszköze a szegénység és az egyenlőtlenség felszámolása, a közösségépítés és a fiatalok számára a lehetőségek biztosítása.

Egy brit rendőrfőnök szerint a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelem a legjobb módszer a bűnözés csökkentéséhez: a legszegényebb területeken élők pénzügyi támogatásával megakadályozható, hogy a bűnszervezetek és bűnelkövetők a legnélkülőzőbb rétegek közül toborozzanak. 

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Szokatlanul őszinte interjú keretében beszélgetett Andy Cooke, nyugalmazás előtt álló angliai rendőrfőnök a The Guardiannal. Ha 5 milliárd fontot kapna arra, hogy csökkentse a bűnözést, egymilliárdot bűnüldözésre, 4 milliárdot a szegénység felszámolására fordítana. 

A nyugdíjba vonuló rendőrfőnök elárulta, hogy tapasztalatai szerint a bűnelkövetők, még a legsúlyosabb erőszakos cselekményeket elkövető személyek sem eredendően rossz emberek. 

A bűnmegelőzés legjobb módja a lehetőségek növelése és a szegénység visszaszorítása – ez a legjobb módszer a bűnözés csökkentésére. Így tehát jelentős finanszírozásra van szükség a belvárosok és a leginkább rászoruló területek infrastrukturális fejlesztésére. Miért követnek el az emberek bűncselekményeket és súlyos bűncselekményeket? Azért, mert másutt nincsen pénzkereseti lehetőségük

– fejtette ki Cooke. 

Csökkentenünk kell a szegénységet és a nélkülözés mértékét, amelyet néhány közösségben tapasztalunk. Ha életképes alternatívát adunk az embereknek, nem mindenki, de a legtöbben igénybe veszik azt

– magyarázta a nyugalmazás előtt álló rendőrfőnök. Cooke szerint a “kemény iskolákban” tanuló gyermekeknek arra van szükségük, hogy a bűnelkövetés helyett láthassanak valamilyen lehetőséget maguk előtt az életre, ezt pedig gyakorlati-szakmai képzésekkel lehet elérni. 

Arra a kérdésre, hogy mit tenne 5 milliárd fonttal a bűnmegelőzés érdekében, azt válaszolta, hogy 

Egy milliárdot a bűnüldözésre költenék, a maradékot a szegénység felszámolásába és  lehetőségek biztosításába fektetnék. 

Cooke elmondta, hogy a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a fogvatartás egyszerűen nem elég ahhoz, hogy elrettentse az embereket a bűnelkövetéstől. Hozzátette: ez a hozzáállás az Egyesült Államokban nevetséges mértékű börtönbüntetések kiszabásához vezetett elrettentésként, ami semmit nem eredményezett, csak még több fogvatartó intézmény építését tette szükségessé, ami azonban a fegyveres bűncselekmények és a gyilkosságok számát nem volt képes csökkenteni.  

A kemény bűnüldözésnek és a társadalmi és gazdasági igazságosságnak kéz a kézben kell járnia, emelte ki a rendőrfőnök. 

A megoldás a közösségépítés. A megoldás a lehetőségek biztosítása a fiatalok számára és a játéktér kiegyenlítése. Jelenleg egyenlőtlen játékfeltételek vannak a munkalehetőségekkel, a jövőre való lehetőségekkel kapcsolatban. Ezeket kell kiegyenlíteni

– hangsúlyozta Cooke. A rendőrfőnök véleménye a nélkülözés és a bűnelkövetés kapcsolatáról egybeesik azzal, hogy a 11 éve konzervatív kormányzás alatt álló országban a hatalom kritikusai szerint tovább növekedtek az egyenlőtlenségek. A lap szerint a rendőrségi vezetők általában nem nyilatkoznak a hasonló nézeteikről nyilvánosan. 

Cooke elmondta, hogy törekedni kell az egyik generációról a másikra gyűrűző reménytelenség megelőzésére, ami a nélkülözéshez, a szegénységből adódó problémákhoz kapcsolódik: az alacsony iskolai végzettség, rossz tanulmányi eredmények, az iskolázottság hiánya, a küzdelem feladása mind ide tartozik. 

Ha az édesapja nem jutott munkához, ha a nagyapja nem jutott munkához, vagy a munkájukkal különösen rosszul kerestek, mi lesz az eredményekre való törekvéssel?

– tette fel a kérdést a rendőr. Hozzátette: vannak családok, akiknek sikerül ebből kitörni, vannak olyan egyének, akiknek sikerül ebből kitörni, de a korai és a képesítés nélküli iskolaelhagyással nincsenek jó kilátások a jövedelmező munkára és a karrierre, ezen pedig kétségkívül változtatni kell. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.