Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

Aggasztó döntést hozott Boris Johnson az atomfegyvereket illetően

London, 2021. február 23. Boris Johnson brit miniszterelnök (b) videokonferencia keretében részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának a klímaváltozásról szóló tanácskozásán Londonban 2021. február 23-án. A brit kormányfõ az esemény házigazdája. MTI/EPA/Bloomberg/Hollie Adams
not image

Nagy Noel

2021. március 18. - 01:01

Az Egyesült Királyság teljesen átalakíthatja a nukleáris fegyverarzenáljára vonatkozó politikáját, és a denuklearizáció helyett a készlet bővítése veheti kezdetét – erre utal Boris Johnson legutóbbi döntése is.

Az eddigiek során maximalizálva volt, hogy mennyi nukleáris fegyverrel rendelkezhet az Egyesült Királyság, mely 180-ban lett meghatározva még 2010-ben. Boris Johnson miniszterelnök azonban bejelentette, megváltozik a brit külpolitika, melynek része a sapka megemelése is.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Ennek értelmében az ország most már maximum 260 nukleáris töltettel rendelkezhet a jövőben – adta hírül a BBC. Ezen felül újításként azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyság innentől kezdve az Indiai-csendes-óceáni térség országaira fordítja a fókuszát, amelyeket a „Föld növekedésének motorjaiként” írt le.

Azt is megígérte, hogy az Egyesült Királyság a jövőben hatékonyabban fog fellépni a Kína által képzett „rendszerszintű fenyegetéssel” szemben. Johnson szerint az országnak újra kell tanulnia a „versenyzés művészetét” azokkal az országokkal szemben, akikkel nem megegyező értékrendejük van.

Hozzátette: az Egyesült Királyság továbbra is megrendíthetetlenül elkötelezett marad az észak-atlanti NATO védelmi szövetsége mellett, és továbbra is biztosítani fogják a biztonságot és a békét Európa számára.

A frissen nyilvánosságra hozott 100 oldalas brit külpolitikai és védelmi politikai jelentésben meghatározták a britek prioritásait legkésőbb 2030-ig. A 2010-es jelentésben annak idején úgy saccolták, hogy az ország jelenlegi, 195 nukleáris töltetből álló fegyverarzenálja 180-ra fog csökkenni a 2020-as évek közepéig.

A legfrissebb jelentés azonban amellett érvel, hogy ezt a csökkentési célt nem lehet tovább fenntartani az elmúlt évtized során bekövetkezett biztonsági változások miatt. Azt is megerősítették, hogy a működő fegyverkészletről a jövőben nem fognak nyilvánosságra hozni jelentéseket, hogy az ellenfelek ne tudjanak pontos adatokat erről.

A jelentésben arra is ígéretet tettek, hogy az Egyesült Királyság fenntartja a „minimális pusztító erejét”, amely szükséges az esetleges nukleáris fenyegetések elkerülésére. A jelentés – amely Oroszországot határozza meg első számú nemzetbiztonsági fenyegetésként – azzal is számol, hogy legkésőbb 2030-ig egy terrorszervezet sikeres vegyi, biológiai vagy atomtámadást fog tudni végrehajtani.

Nagy-Britannia nukleáris fegyverarzenálja a világ ötödik legnagyobbjának nevezhető, de messze elmarad a legnagyobb hatalmakétól. Oroszország jelenleg 6372, az Egyesült Államok pedig 5800 ilyen töltettel rendelkezik, míg Kína „csak” 320-szal, Franciaország pedig 290-nel. A világon még Pakisztánnak (160), Indiának (150), Izraelnek (90) és Észak-Koreának (35) van biztosan atomfegyvere.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.