Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

25 évnyi esélyegyenlőségi harcot tehet semmissé a járvány

not image

Nagy Noel

2020. november 28. - 10:35

Az ENSZ által nyilvánosságra hozott legújabb adatok szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági és magánéleti káosz következtében a nemek egyenlősége terén 25 évnyi harc válhat meg nem történtté

Az ENSZ által nyilvánosságra hozott legújabb adatok szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági és magánéleti káosz következtében a nemek egyenlősége terén 25 évnyi harc válhat meg nem történtté – számolt be róla a The Telegraph.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

A SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 járványnak számos, nem várt következménye lett: teljes vesztegzárak, megszűnő munkahelyek, bezáró iskolák, csökkenő jövedelmek. Mindezen tényezőkben egy dolog van, ami sajnálatos módon közös, hogy a nőket nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat.

A koronavírus következtében a nőknek nagyobb részt kellett kivenni a házimunkában és gyermekeik gondozásában, mint ahogyan addig zajlott az életük, ami legtöbbször a munka rovására ment. A kieső munkahelyi, illetve oktatási lehetőségek pedig nem csak a fizikai, hanem a mentális térben is sokkal rosszabb hatással voltak a női nemre.

Anita Bhatia, az ENSZ igazgatóhelyettese például drámaian, ugyanakkor szemléltetően fogalmazta meg a koronavírus által előidézett helyzetet: „Minden, amiért dolgoztunk az elmúlt 25 év során, egy év alatt semmivé válhat”. Hozzátette, az újonnan megnövekedett gyermekgondozási többletteher miatt fennáll a veszélye, hogy „ismét visszatér a világ az 1950-es években tapasztalt nemi sztereotípiákhoz”.

A nők eddig is világviszonylatban sokkal több, kifizetetlen otthoni munkát vállaltak, mint a férfiak, de a szervezet kutatása szerint a pandémia ezen a helyzeten csak rontott. A tanulmány szerint ugyanis világviszonylatban átlagosan a nők háromszor annyi otthoni munkát végeztek, mint a férfiak a járvány előtt.

Jelentős eltérés mutatkozik azonban, hogy melyik régiót vizsgáljuk. Az Egyesült Királyságban 1.8-szor több munkát végeztek a nők, míg a liberálisabb Kanadában ez a szám csak 1.4. A tanulmányban kihangsúlyozzák a konzervatívabb Egyiptomot, ahol viszont bődületes az eltérés, 9.2-ször több munkát végeztek a nők otthon, mint a férfiak.

Bhatia pedig úgy véli, hogy a pandémia alatt ez a szám minimum megduplázódott, és szerinte még riasztóbb az a jelenség, hogy ellentétben a férfiakkal, számos esetben a nők nem térnek vissza a munkahelyükre különböző okok miatt.

„Az Egyesült Államokban csak szeptember hónapban 865 ezer nő esett ki a munkaerőpiacról, miközben ez a szám a férfiaknál 200 ezer. A legtöbb pedig azzal magyarázható, hogy nekik kell a gyermekgondozás terhét a hátukon vinni, és senki nem segít ebben nekik”

Egy szeptemberben közzétett felmérés pedig csak tovább támasztotta alá, ugyanis nemzetközi viszonylatban a nők 55%-a számolt be elbocsátásról vagy jövedelemcsökkenésről. Ennek az a motorja, hogy a nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak a szolgáltatási és nem létfontosságú szektorokban, amelyeket sokkal nagyobb mértékben sújtott a járvány.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.