A Rolls Royce és a Boom Supersonic a világ leggyorsabb utasszállító repülőgépét szeretné megalkotni

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 3. - 01:30

Az elmúlt héten a Boom Superonic bejelentette, hogy a Rolls Royce-szal együttműködve egy Overture névre keresztelt szuperszonikus gépet terveztek, amellyel új dimenzióba helyezhetik a légi közlekedést.

Az elmúlt héten a Boom Superonic bejelentette, hogy a Rolls Royce-szal együttműködve egy Overture névre keresztelt szuperszonikus gépet terveztek, amellyel új dimenzióba helyezhetik a légi közlekedést.

A két cég azt szeretné, ha egy vadonatúj normát alakíthatnának ki a kereskedelmi járatok kapcsán, amellyel egyúttal az iparágat is előrelendíthetnék, nem beszélve a technológia újjáélesztéséről sem, hiszen a Concorde tragikus események utáni felfüggesztése óta hangsebességgel közlekedő utasszállító repülőket egyetlen ország sem vett még igénybe.

A 2016-os XB-1 Demonstrator prototípus volt az első lépés az Overture felé – ez a gép 2,2 Mach, azaz 2 335 km/h sebesség elérésére volt képes, azonban a fejlesztések további szakaszához elengedhetetlennek bizonyult egy partneri kapcsolat kialakítása, melynek hála biztonságos, egyben hatékony hajtóműveket tervezhetnek meg.

“Az elmúlt években rengeteg értékes közös munkát végeztünk el a Rolls Royce-szal, így megalapozhattuk a fejlesztési fázisaink következő lépcsőfokát. Alig várjuk, hogy folytathassuk a megkezdett terveinket, és tájékoztathassuk a nyilvánosságot arról, milyen finomhangolásokat hajtottunk végre az Overture dizájnján, ezzel elősegítvén a szuperszonikus utasszállítás fenntarthatóságát.”

mondta a Boom alapítója és vezérigazgatója, Blake Scholl.

30 Overture gépet már előrendeltek olyan nagyvállalatok, mint a Virgin Group és a Japan Airlines. A szuperszonikus repülés már több mint ötven éve jelen van a piacon, azonban a kommersz szektorban még nem tudta magát bebetonozni, a Boom viszont egy elérhető és egyben megfizethető technológia alapkövét szeretné lefektetni.

A teljesen első osztályra szabott repülővel Párizsból Montrealba mindössze 3 óra 45 perc alatt juthatunk majd el – ez a táv a mai normál sebességű gépekkel csak 7 óra 15 perc alatt tehető meg. Ahhoz, hogy ezt az időt be lehessen tartani, a legoptimálisabb útvonalat lesz szükséges kiválasztaniuk.

A Rolls-Royce stratégiai igazgatója, Simon Carlisle a következőket nyilatkozta a Boommal kötött szerződésükről:

“A szuperszonikus repüléshez a stratégiai szempontokon kívül a múltunk is hozzáfűz minket. Most egy értékes, közös fejlesztéssel gazdagíthatjuk tudásunkat, ezáltal hozzájárulhatunk a Boom Overture technológiájának tökéletesítéséhez.”

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/athatolhatatlan-kvantuminternet-fejlesztesebe-kezdett-az-egyesult-allamok/