Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,77 Ft
Euró
381,48 Ft
Font
445,23 Ft
Bitcoin
43,498 $

A rendszeres testmozgás segít legyőzni a krónikus gyulladásokat

Az emberi szervezetben lezajló gyulladás egy rendkívül komplex folyamat, amelynek rengeteg befolyásoló tényezője lehet, kutatók nemrég azonban rájöttek, hogyan segíthetnék az immunrendszert a különféle kórokozók elleni harcban.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Talán mondanunk sem kell, mennyi betegséget és súlyos egészségügyi komplikációt előzhetünk meg azzal, ha minden nap legalább húsz-harminc percet szánunk testmozgásra. Nemcsak, hogy feljavíthatjuk vele fittségünket és teherbírásunkat, de még a közérzetünkön és mentális állapotunkon is segíthetünk vele.

A Duke Egyetem kutatói a gyulladás térdízületekre és bélflórára kifejtett hatásait vették tüzetesebben górcső alá, hogy megvizsgálják, miként hatnak a folyamatok mechanizmusai a szervezetre. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

Nenad Bursac biomérnök professzor elmagyarázta, edzés közben egy csomó különálló kémiai reakció és biológiai folyamat játszódik le, ezért egyenként kell minden esetben megnézni, hogy ezek hogyan változnak. Az izomszövetekről készült moduláris modellnek köszönhetően bármikor módosítani tudtak a sejtek tulajdonságain és arányain, ezáltal sikerült bebizonyítaniuk, hogy az izomszövetek saját maguktól képesek gyulladásellenes hatást kifejteni.

A kísérletek során gyulladásserkentő molekulákat, úgynevezett interferon gammákat fecskendeztek mesterséges izomsejt-tenyészetekbe laboratóriumi körülmények között. Később hét napon keresztül terhelték ezeket az izomszöveteket magas koncentrációjú interferonokkal, ezáltal elveszítették erejük nagy részét.

Következő lépésben a tudósok megismételték a kísérletet, ezúttal viszont stimulált mesterséges izomsejteket vetettek be, amelyekre elektródapárokat helyeztek, imitálva az edzés közben lejátszódó mozgásokat.

Meglepetésükre kiderült, hogy az előzetes tesztekkel szemben ezzel a módszerrel teljesen eltűntek a gyulladásra utaló jelek, az edzés szimulációja során ugyanis a mozgás következtében blokkolva lettek bizonyos molekuláris utak az izomsejtekben.

Bursac szerint az elvégzett vizsgálatok is tökéletesen mutatják, mennyire fontos része az ember életének a testmozgás, ezért arra buzdított mindenkit, hogy még a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére is napi szinten sportoljanak, így megelőzhetik a gyulladásos betegségek kialakulását.

Varga Mihály: jövő hétfőn indul a villámgyors azonnali online értékpapírszámla-nyitás

Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.