A NASA 2024-ben űrbázist hozna létre a Holdon

not image

Kulcsár Péter

2020. június 8. - 20:11

Az amerikaiak az Európai Űrügynökséggel együtt egy 187 millió dolláros üzletet kötöttek egy állandó holdbéli telephely kialakításának céljából.

Az amerikaiak az Európai Űrügynökséggel együtt egy 187 millió dolláros üzletet kötöttek egy állandó holdbéli telephely kialakításának céljából.

A NASA a partnereivel közösen 2024-ban fel szeretné juttatni az első nőt és egy következő férfit a Holdra. Nem csupán egy egyszeri projektet terveznek, hanem sokkal részletesebb és akár évtizedekig tartó missziósorozatot szeretnének véghez vinni, amely során telepeket létesíthetnek Földünk hűséges követőjén.

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal a Northrop Grumman Space vállalattal egy olyan szerződést kötöttek, amely értelmében egy élhető logisztikai központot (HALO) fognak építeni a Holdra. Az űrhotelt a NASA kisebb stúdióapartmanként nevezte el, ahol a jövőbeli kutatók megszállhatnak majd.

Mindezek mellett javában folynak a Gateway fejlesztései is, amely egy Hold körüli űrállomás lesz és lényegében átmeneti szálláshellyel szolgálhat az asztronauták számára. Az űrügynökség képviselői elmondták, hogy a HALO-ban nyomás alatt álló lakóegységeket alakítanak ki, ahol az űrhajósok megpihenhetnek a Gateway-re való visszatérés előtt.

Ez az űrállomás az ISS-hez hasonlóan segítheti a kutatókat a marsi expedíciókra való felkészülésekben.

A NASA hozzátette, hogy a Gateway – HALO rendszer és a Power and Propulsion Element (PPE) elemeit előreláthatólag 2023-ban fogják az űrbe bocsátani. Egy évvel később pedig ismét ember léphet majd a Holdra, ami az utolsó, 1972-es küldetés után megalapozhatja a későbbi marsi missziók jövőjét is.

Ha minden sikeresen lezajlik, akkor 2024-től kezdődően egy állandó holdbázis jöhet létre, ami az emberiség történelmének újabb mérföldköve lehet.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/napkozelsegbe-kerult-az-egyik-nasa-urszonda/