A Moderna kifejlesztett egy kombinált egyadagos emlékeztető oltást – az influenza és a koronavírus ellen is hatékony

Fotó: Unsplash/Ian Hutchinson
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 10. - 17:39

A gyógyszergyártónak ezen felül több influenza elleni vakcina-jelöltje is fejlesztés alatt áll.

A Moderna csütörtökön közölte, hogy egyetlen oltóanyagot fejleszt, amely a koronavírus elleni emlékeztető adagot kombinálja a kísérleti influenza elleni oltással. A vállalat reméli, hogy végül éves oltásként hozzáadhatja az RSV (respiratory syncitial vírus, vagyis egy óriássejtes, egyszálú RNS-vírus) és más légzőszervi betegségek ellen kifejlesztett vakcinákat is.

“Úgy gondoljuk, hogy egy nagyon nagy lehetőség áll előttünk, ha egy nagy hatékonyságú éves emlékeztető oltóanyagot tudnánk piacra dobni. Úgy gondoljuk, hogy a Moderna elsőként léphetne piacra ezzel a fontos új lehetőséggel”

– mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a befektetőknek a fejlesztés alatt álló gyógyszereiről tartott prezentáció során.

A vállalat továbbá klinikai vizsgálatokat folytat egy RSV-vakcinával is, melyet az idősebb felnőttek körében tesztel. A gyógyszergyártónak már több influenza elleni vakcina-jelöltje is fejlesztés alatt áll: az új vakcina a koronavírus elleni vakcinájával kombinálja a legmesszebbre jutott kísérleti influenza elleni oltóanyagot.

A Novavax szerdán közölte, hogy egy korai fázisú vizsgálatot indított a kombinált influenza- és koronavírus-vakcina tesztelésére. A Moderna szintén tájékoztatott a folyamatban lévő, középfázisú vizsgálatáról, amelyben az engedélyezett koronavírus elleni vakcináját teszteli 6 hónapos és 12 év alatti gyermekeknél – számolt be az NBC News.