18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

A jövőben aktus közben vásárolhatunk meg kiegészítő csomagokat szexrobotjainkhoz

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.április.22 - 02:45

Ha valódi érintkezés helyett inkább a virtuális kapcsolatokat preferálnánk, akkor a szexrobotok és a mesterséges intelligencia elvégezheti némi pénzért cserébe vágyaink kielégítését.

Miközben a robottechnológia fejlődésének révén egyre kifinomultabb, emberekre hasonlító szerkezeteket hoznak létre, rengeteg morális kérdés is felmerülhet bennünk azzal kapcsolatban, mennyire etikus szexuális partnerként robotokkal kéjelegni.

Az MIT Media Lab kutatója, Kate Darling a The Guardian hírportálnak adott interjújában elmondta, a jövőben szoftver- és hardverfejlesztő cégek manipulálhatják majd az embereket azáltal, hogy szexrobotokat dobnak piacra, melyek megfelelő működtetéséhez alkalmazáson belüli mikrotranzakciókat szükséges aktiválnunk – mindezt nem kevés pénzért cserébe.

“Attól tartok, hogy a vállalatok kihasználhatják az embereket, és érzelmi alapon megzsarolhatják őket. Egy szexrobot például a pillanat hevében pénzügyi vonatkozású lehetőséget kínálhat fel, amit nehéz lesz elutasítani” – magyarázta Darling.

A szakértő szerint a fő problémát az jelenti, hogy a cégek úgy fogják finomhangolni a mesterséges intelligencia működéséhez szükséges algoritmusokat, hogy emberi tulajdonsággal bírjanak, így elkerülhetetlen lesz a gépek befolyásoltsága.

“2018-ban egy önvezető Uber-autó ölt meg egy kerékpárost, végül a gépkocsiban utazó sofőrt ítélték el, nem pedig a gyártót. A cégeknek kell felelniük a tanulásra képes szerkezetek tetteiért, ugyanis nem tudhatják előre, milyen gondok merülhetnek fel” – tette hozzá Darling.

A szakember mindezek alapján úgy gondolja, a robotokkal és az AI-jal úgy kell bánnunk, mint az állatokkal, míg működésüket és mindennapi életbe való implementálásukat csakis úgy oldhatjuk meg, hogy hasznos tulajdonságokkal ruházzuk fel, nem pedig manipulációra neveljük őket.