A gyűlölet-bűncselekmények miatt több fegyvert értékesítenek az ázsiai származású amerikaiaknak

Fotó: AP
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ázsiai származású amerikaiak elkezdték felhalmozni fegyverkészleteiket, a koronavírus-járvány kezdete óta őket célzó gyűlölet-bűncselekmények egyre növekvő száma miatt.

Noha a rendőrség fokozta a rendőri jelenlétet az ázsiai-amerikai közösségekben a támadásokat megelőzendő, sokan úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a védekezést.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Jimmy Gong, a Long Island-i Mineolában működő Jimmy’s Sport Shop tulajdonosa elmondta, az ázsiai közösségben korábban soha nem volt jellemző a fegyverkultúra, azonban a koronavírus-járvány kezdete óta az ázsiai származású amerikaiakat célzó gyűlölet-bűncselekmények után egyre több ázsiai vásárol fegyvert, hogy megvédje magát.

Az 1980-as években Kínából emigrált Gong elmondta, hogy a pandémiában megduplázódott fegyvereinek értékesítése – országos tendenciát követve –, az ázsiai származású amerikaiak pedig az ő ügyfélkörének mintegy felét teszik ki.

Gong számos vevője inkább a sörétes puskákat preferálja, mint a pisztolyokat, ugyanis az állami törvények előírják az engedély meglétét a pisztolyokra. Gong elmondása szerint az ő üzlete volt az első ázsiai tulajdonú fegyverszaküzlet Long Islanden, melyre rendkívül büszke.

Gong arra is felhívta a figyelmet, amit sokan nem tudnak: az Egyesült Államokban nem csak az amerikai állampolgárok, hanem a zöld kártyával rendelkezők is birtokolhatnak fegyvert.