Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

A Fehér Ház nem tud róla, hogy Joe Biden memóriazavarral küzdene

A Fehér Ház tagadja a sajtóban megjelent állításokat, amik arra utalhatnak, hogy Joe Biden amerikai elnök többek között memóriazavarral küzd.

Fotó: EPA/JULIA NIKHINSON / POOL
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Joe Biden egyértelműen a legidősebb elnökök közé sorolható, és amióta megválasztották, volt pár furcsa mondata és jelenete. Nem éppen egy erős elnök karakterét tükrözi, miközben hatalmasat zuhant a népszerűsége. Sokan egyszerűen „bábként” tekintenek rá, mialatt Donald Trump támogatottsága napról napra egyre magasabb.

Biden az elmúlt napokban ismét felhívta magára a figyelmet, ami újabb kérdéseket vet fel az állapotával kapcsolatosan. Ugyanakkor a Fehér Ház elítéli ezeket a jelentéseket, és szerintük nincs szó arról, hogy memóriazavarban, emlékezetkiesésben szenvedne az elnök. Kamara Harris alelnök ezeket a találgatásokat egyértelműen politikai indíttatásúnak nevezte. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Más kérdés, még ha a jelentések valósak is lennének, aligha ismernék be a választások előtt, mivel egy ilyen beismeréssel Biden esélyei valószínűleg a nullára csökkennének. A 80-as éveiben járó elnök több világvezető nevét is összekeverte, amivel megint csak kellemetlen helyzetbe hozta magát és a stábját.

Robert Hur különleges ügyész szerint Biden egy jó szándékú, idős, rossz memóriával rendelkező ember, aki ugyan együttműködő volt a körülötte zajló nyomozásban, nem tudta felidézni a nyomózóknak, hogy mikor halt meg a fia. Biden csapata elítéli ezeket a vádakat, és kiállnak amellett, hogy az elnök elmeállapota alkalmas arra, hogy az USA élén álljon, ott legyen a következő elnökválasztáson.

A Reuters a cikkében Hur nyilatkozata mellett megjegyezte, Biden fia 2015-ben halt meg, agydaganatban. Az elnök valójában rendszeresen megemlíti fia halálát, amikor harcban elesett szolgálati tagokról vagy olyan áldozatokról beszél, akik fegyver által hunytak el. Minden év május 30-án felkeresi fia sírhelyét, hogy személyesen is lerója tiszteletét előtte.