Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,69 Ft
Bitcoin
62,634 $

Nem változott az oltási kedv február második hetében

Az elmúlt hónapok javulása után februárra megtorpant a magyar állampolgárok oltási hajlandósága.

Szeged, 2021. február 11. Vadányi Zoltán (b) az első adagját kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészében lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal felmérését 2020. november 30-a óta végzik, az oltási kedv azóta jelentősen megemelkedett Magyarországon.

A közvélemény-kutatás első hetében még csupán a válaszadók 15 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát, a tizedik hétre már 38 százaléka. Soron kívül Kórházba kellett szállítani a DK-s képviselőjelöltet, akit vasárnap megtámadtak Jászapátiban

Február első hetében azonban megállt az oltási hajlandóság hónapok óta tartó növekedése, melynek legfőbb oka az lehet, hogy jelenleg vegyes a védőoltások biztonságosságának és hatékonyságának megítélése.

A fiatalok körében javult előző héthez képest a legjobban az arány, leginkább az 55-64 év közötti korosztálynál. Iskolai végzettség alapján a felsőfokú diplomával, illetve érettségi vizsgával rendelkezők váltak bizonytalanabbakká.

A felmérés tizedik hetében a megkérdezettek 81 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések és halálozások száma, 77 százalékát az oltásokról megjelenő hírek, 76 százalékát a kormányzat kommunikációja, 66 százalékát pedig a közösségi médiában terjedő információk befolyásolják.

A válaszadók 53 százaléka nem veszi figyelembe az oltásellenes és oltásszkeptikus véleményeket, bár azt nem tudni, pontosan honnan tájékozódnak azok, akik objektív hírekre vágynak.

Halállistája is volt a hatodikos lánynak, aki szívtájékon szúrta diáktársát Bőnyben

Újabb meghökkentő részletekre derült fény a hétfői iskolai késelés kapcsán.