Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Még sosem töltöttek el annyi napot amerikai űrhajósok az űrben, mint a SpaceX asztronautái

Egy 1970-es évek óta beállíthatatlannak hitt rekordot dönthetnek meg hamarosan a SpaceX ISS-en tartózkodó asztronautái.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A SpaceX Crew-1 fedélzetén tartózkodó, Nemzetközi Űrállomáson tevékenykedő űrhajósok vasárnap a legtöbb űrben töltött idő amerikai csúcsát dönthetik meg, amellyel a Skylab 4 1974. február 8-án beállított rekordját adhatják át a múltnak.

Az Expedition 64 mérnökei, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker és Szoicsi Nogucsi a Resilience Crew Dragon űrhajó Harmony moduljával dokkoltak az ISS-re még 2020. november 16-án, így hivatalosan már 84. napja végzik szolgálatukat a világűrben – olvasható a NASA blogbejegyzésében. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Ugyanezen a napon az űrállomás helyi idő szerint este 7:15-kor fog elhaladni a floridai Tampa városa felett, ahol az idei Super Bowl-t rendezik több tízezer ember előtt.

A négy NASA-asztronauta és egy JAXA-űrhajós a hétvége során pihenni fog, ugyanis a négyes múlt héten már elvégezte feladatát, mely során a Northrop Grumman Cygnus teherűrhajóját pakolták ki.

Januárban Glover és Hopkins űrsétát is tett, és felújították az ISS oldalára szerelt kommunikációs rendszereket, valamint megjavították az erőforrást biztosító elemeket is. Ez idő alatt mikrogravitációs kutatásokat szintén lefolytattak, a fizikusok és biológusok nagy örömére.

Mindeközben az űrállomás orosz részlegén Szergej Rizsikov parancsnok edzőeszközöket és videókommunikációs készülékeket tesztelt, kollégája, Szergej Kud-Szvercskov pedig a Zvezda-modulban elhelyezett futópadon tréningezett.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.