Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Kiadták az áttervezett magyar oltási tervet: erre számíthatunk

Az operatív törzs elején ismertették az átszervezett aktuális oltási tervet, miután az elmúlt hétvégén a vártnál sokkal kevesebb oltóanyag érkezett a Modernától.

Belföld

A T-800-as

Szerkesztő

Az egészségügyi dolgozók 93%-át már beoltották Magyarországon, és azok, akik az esetleges betegségük, vagy más okok miatt nem kaphatták meg az oltásukat, illetve közben meggondolták magukat, szintén igényt tarthatnak az oltásra, és meg is fogják kapni azt.

Az idősotthonokban és szociális intézményekben január 7. óta 1 875 intézményi telephelyen dolgoztak az oltócsapatok. Hatvannégy olyan helyszín volt, ahol nem lehetett oltani, mivel covid-fertőzött volt az intézmény. Természetesen később pótolni fogják ezeket az oltásokat, ha a fertőzés már nem befolyásolja ezt. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Több mint 82 000 szociális dolgozót és lakót oltottak be ebben a csoportban, ami azt is jelenti, hogy hamarosan kialakulhat közöttük a védettség. Azok az idős emberek, akik meggondolták magukat, és igényelnék az oltást, erre is van lehetőség, és ugyanúgy meg fogják kapni a vakcináikat.

Miután az elmúlt hétvégén jóval kevesebb vakcina érkezett Magyarországra, mint azt várták, át kellett tervezni a folyamatot. Emiatt kevesebb embert fognak beoltani ezen a héten, de hangsúlyozták, hogy mindenki sorra fog kerülni.

Szijjártó hazugságnak nevezte a vakcinapletykákat

A háziorvosok már pénteken már megkapták a listájukat a legidősebb emberekkel, mellé az oltási sorrenddel. Csütörtökök és vasárnap között minden praxis hat olyan személyt választ ki, akik a hivatalos oltópontokon megkapják az oltásukat. Ezek az emberek a Pfizer oltásához juthatnak hozzá.

Lehetőség van arra is, hogy betegszállítóval vigyék el a helyszínre az oltakozókat, de arra kérik őket, hogy ha van arra opció, akkor inkább ezt a család segítségével oldják meg. Mintegy 30 000 embert olthatnak be optimális esetben a hét végéig ebből a csoportból.

A hétvégén 10 800 vakcina futott be Magyarországra a Modernától, de sokkal többet vártak, összesen 18 000-et. A jelenlegi helyzet miatt nem fog minden háziorvos vakcinát kapni erre a hétre, és az 5 000 praxis helyett egyelőre csak 1 080 olthat. Ez a közel 2 000 praxis 10 000 embert olthat be.

A mai napon indultak útra a vakcinaszállítmányok a megyékbe, amik a Moderna oltóanyagai. A háziorvosokat értesítették, hogy készüljenek fel az oltásokra, és mindenkinek tíz emberrel kell felvennie a kapcsolatot az első körben. Több helyen már részletes szervezőmunkába kezdtek, miközben hamarosan újabb szállítmányokat várnak a Modernától, így a többi praxis is kaphat belőlük.

Az időseket nyugalomra intették, mert a vakcinamennyiség miatt még nem mindenkit hívtak fel, de idővel mindenki sorra fog kerülni. A jövő heti Moderna és Pfizer-vakcinákból még több embert tudnak majd beoltani, és lehetséges, hogy jelenleg valaki nincs rajta a háziorvosok friss listáján, mivel az csak az aktuális képet mutatja, mely folyamatosan frissül. A következő frissítéskor már azok neve is ott lesz, akik jelenleg nem szerepelnek a kézhez kapott listán.