Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

„Félek itt élni” – több tízezren tüntettek a lengyel abortusztörvények ellen

Lengyelország több nagyvárosában péntek este nagyszabású tüntetéssorozatokat tartottak, amelyek során a hét elején érvénybe lépő abortusztörvények ellen fejezték ki nemtetszésüket a demonstrálók.

Varsó, 2021. január 30. Tüntetők a Nők Sztrájkja feminista mozgalom aktivistái által a beteg magzatok művi vetélését tiltó lengyel alkotmánybírósági döntés ellen szervezett tiltakozáson Varsóban 2021. január 29-én. A hatályos szabályok szerint ezentúl csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási tilalom és szabályok ellenére több ezren gyűltek össze Varsó központjában azt skandálva, hogy „szabadságot, egyenlőséget, abortuszt igény szerint”, illetve olyan transzparenseket a kezükben tartva, amelyre a „félek itt élni” és az „abortusz megtiltása diszkrimináció a szegényekkel szemben” feliratokat festették fel.

A túlnyomóan katolikus vallású országban alkotmányba foglalták, hogy a terhességmegszakítás még akkor sem törvényes, ha a magzaton az orvosok egészségügyi rendellenességeket találnak, amelyek miatt egész életén keresztül a születendő csecsemőnek szenvednie kellene. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Az új szabályok értelmében csak nemi erőszak vagy vérmérgezés esetén lehet abortuszt végrehajtani, ezeket is kizárólag akkor, ha az édesanya egészsége, illetve élete veszélybe került – adta hírül a Reuters.

Az alkotmánybíróság október 22-i döntése után országos tüntetéshullámok indultak be, az emberek a nemzeti érzelmű kormány és a katolikus egyház elleni haragjukat az utcán fejezték ki. A kormány elutasította az ellenzék vádjait, miszerint befolyásolták volna a bíróságot a döntéshozatal során.

A Jog és Igazságosság pártjának képviselője, Krzysztof Sobolewski elmondta, a tüntetések illegálisak voltak, mivel a rajtuk részt vevő demonstrálók nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait.

„A szervezőknek tudatosítaniuk kellene, hogy nemcsak a tüntetők életét kockáztatják, hanem az egész ország egészségét is, hiszen akár új fertőzési hullámot is elindíthatnak.”

Varsóban Aretha Franklin Think és a Queen együttes We Will Rock You című számaira vonultak fel az utcákon és tereken, a szervezők elmondása szerint több esetben a rendőrség paprikaspray-t vetett be az indulatosabb demonstrálókkal szemben.