Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Ismét rengetegen tüntettek a kijárási tilalom ellen Hollandiában, több mint kétszáz embert letartóztattak

Hilversum, 2021. január 10. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen tüntetnek a hollandiai Hilversumban 2021. január 10-én. MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet
not image

Kulcsár Péter

2021. január 26. - 07:47

Hollandia fővárosában több ezeren vonultak utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket a kormány legutóbbi korlátozó intézkedéseivel kapcsolatban.

Az országban zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, mely során 240 embert vettek őrizetbe a hatóságok – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A békés demonstrációk Amszterdamban és Eindhovenben kezdődtek, ahol tüntetők annak ellenére gyűltek össze, hogy betiltották a csoportos gyülekezést az országban. Később zavargásokká fajultak a tüntetések, ezért a rendőrségnek vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is be kellett vetniük a feldühödött tömeg ellen.

Más városokban este 9 óra körül szintén zavargók támadtak rá a rendőrökre, valamint kövekkel dobálták a kórházakat, és még egy covid-tesztközpontot is felgyújtottak – őket huliganizmus vádjával tartóztatták le az egyenruhások.

A holland kormány múlt héten hosszas tanácskozás után döntött úgy, hogy bevezetik a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között annak érdekében, hogy lelassítsák a járvány terjedését. Ilyen rendeletre utoljára a második világháborúban volt példa, ezért nem véletlen, hogy a lakosság is felháborodott a döntés kapcsán.

Az egészségügyi minisztérium szerint a Nagy-Britanniából behurcolt új koronavírustörzs állhatott a fertőzésszám rohamos berobbanása mögött, ezért is érezték indokoltnak a zárlat mihamarabbi érvénybe léptetését.

Hollandiában a járványgörbe mindezek ellenére enyhe visszaesést mutat, vasárnapra 4 294-re csökkent az újonnan regisztrált covid-páciensek száma. Az országban összesen 944 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 13 540-en vesztették életüket a súlyos szövődményekben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.