Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,30 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,042 $

Rusvai Miklós: az embereknek kellene választania, hogy kínai vagy amerikai vakcinát kapnak

A virológus szakember úgy gondolja, mindenhol nyomást gyakorolnak az állami vezetők az egészségügyi hatóságokra a védőoltások minél korábban történő engedélyezése miatt.

Badalona, 2020. december 17. Egészségügyi dolgozó beadja a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát egy önkéntesnek egy badalonai kórházban 2020. december 17-én, az oltóanyag klinikai vizsgálatának harmadik fázisában. MTI/EFE/EPA/Enric Fontcuberta
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rusvai hozzátette, ő azt szeretné, ha a végső szót nem a döntéshozók, hanem a tudósok mondanák ki. A virológus az ATV Start című műsorban elmondta, a gyártótól függetlenül bármelyik vakcina jobb választás, mint a betegség átvészelése.

A szakember közölte, a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb az a készítmény lehet, amelyre az Európai Gyógyszerügynökség engedélyt ad. Rusvai az oltást ahhoz hasonlította, mint hogy neki muszáj eljutni egy autóval valahova, és az egyiknek van érvényes forgalmi engedélye, a másiknak viszont nincs. Soron kívül Dublőrrel segített a jogsiszerzésben egy kecskeméti férfi, 700 ezret kapott érte

A virológus kiemelte, nála első helyen egyértelműen a Pfizer-BioNTech oltóanyaga szerepel, a másodikon a Moderna, végül a kínai és az orosz védőoltások következnek.

Mivel a professzor 30 éven keresztül aktívan dolgozott adenovírusokkal, ezért kissé elfogultnak tartja magát választás szempontjából.

Rusvai hangsúlyozta, egyre több országban gyakorolnak nyomást az állami vezetők a hatóságokra, mivel a kormányok egyszerre akarják megoldani a gazdasági és az egészségügyi válságot is, ezzel szemben ő azt szeretné, ha a tudósokat hívnák segítségül, és ők döntenék el, mi legyen.

A virológus szerint az embereknek meg kell adni a választási lehetőséget a vakcinák kapcsán – mindezt úgy kellene véghezvinni, hogy „márciusban oltatod magad a kínaival, vagy októberben az amerikaival”.