Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

Európában is kezdi megvetni a lábát a Trump-körüli őrült összeesküvés-elmélet

Egyre több szövetségesre talál Európában a QAnon nevű mozgalom, ahol a meglévő összeesküvés-elméletekkel vegyülve már több tízezres lélekszámú követőtáborra tett szert a különböző közösségi médiákon.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A QAnon mozgalom „hittételei” elsőre egészen elképesztőnek tűnnek, mégis több tízezer hívőt sikerült mozgósítaniuk. Az elmélet lényege, hogy Donald Trump egyfajta titkos háborút vív sátánista, pedofil, gyermekevő és gyermek-szexrabszolga-kereskedő háttérhatalmi elitek ellen, akik a világot irányítják.

A hívők biztosak voltak benne, hogy Donald Trump eltávolítása is arról szól, mert a titkos háborút sikerre vívta eddig, és ez a sátánista-pedofil eliteknek bökte a csőrét, ezért választási csalást követtek el ellene, hogy az elit egyik tagját, Joe Bident a hatalomba juttassák, és megőrizzék a sérthetetlenségüket. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Ebben tényleg hisznek emberek. A leginkább nevetségesnek tűnő hiteken azonban sem Amerika, sem a világ nem tudott nevetni január 6-án, amikor a Trump-hívők megostromolták a Capitoliumot, fenyegették a törvényhozókat, és a rendőrökkel is összecsapnak, melynek végül 5 közvetlen és 2 közvetett (öngyilkosság általi) halálos áldozata lett.

A Capitolium ostroma során ugyanis váratlanul nagy lélekszámban voltak jelen az úgynevezett QAnon-hívők, köztük Jake Angeli, a „QAnon Sámán”, aki a médiában is híressé vált az öltözéke miatt. Amerikai zászlót festett az arcára, valamilyen fajta prémet húzott a fejére, melyből szarvak álltak ki. Mondani sem kell, az internet népe számára remek meme-alapanyag lett.

Forrás TwitterSox Scandals Podcast

A The Sun több szakértőt is megkérdezett a QAnon meglepően nagy támogatottsága kapcsán, melyre egyöntetűen válaszolták: a járvány, a lezárások és a folyamatosan növekvő nacionalizmus együtthatásai remek táptalajt szolgálnak arra, hogy ez a szektaszerű jelenség fel tudjon emelkedni.

A Get The Trolls Out! (Vigyétek Innen a Trollokat) nevű csoport jelentéséből, melyet legfőképpen közösségi médiaanalízis alapján készítettek, pedig kiderült, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem többek között Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is kezdi megvetni a lábát a sajátos mozgalom.

Európában viszont ilyen tekintetben egy eltérő, de érdekes jelenség van kibontakozóban: a főként szélsőjobboldalról induló körök ugyanis nem magának a QAnon-mozgalomnak a hívőivé válnak, hanem inkább annak a hittételeit keverik össze, vagy illesztik rá már meglévő összeesküvésekre, mint a járványtagadás, vagy az értelmetlen vakcina-ellenes elméletek.

Németországban például a QAnon az úgynevezett „Reichsburger” mozgalommal kezdett vegyülni, mely egy szélsőjobboldali összeesküvés-elmélet, miszerint a második világháború előtt létrejött náci Harmadik Birodalom még mindig létezik, sosem vesztette el legitimitását, és a mozgalom hívei szimplán megtagadják a jelenlegi, modern állam joghatóságát.

A Reichsburger hívei ugyanis abban hisznek, hogy a jelenlegi Németország éppen megszállás alatt van, és nem történt kiegyezés a második világháborút követően. Nagyon sok német QAnon-hívő viszont úgy véli, Donald Trump segítségével sikerül majd felszabadítani és visszaállítani a birodalmat (Reich-ot) és annak dicsőségét.

Mint közösségi média elemzésekből kiderült, Európában a legjelentősebb hatást Németországban fejtette ki ez az őrület, ráadásul a Deutsche Welle beszámolója szerint ezen hívők a Capitolium ostromát is ünnepelték, többen úgy fogalmaztak, hogy ezt „mindannyiukért” tették.

Nagy-Britanniában egész könnyen talált egymásra a QAnon és a helyi összeesküvők, ugyanis már régóta egy elterjedt elméletnek számít brit körökben, hogy az elitek pedofil és gyermek-szexrabszolga-kereskedő köröket irányítanak, melynek az egyik kulcsfigurája Jimmy Saville, a BBC korábbi munkatársa, akiről viszont tényleg kiderült, hogy súlyos szexuális bűncselekményeket követett el gyermekek ellen.

Saville sötét múltja, és leírhatatlan bűncselekményei mindenki számára ismertek, azonban a brit összeesküvés-elmélet hívők őt használják hivatkozási pontként, amikor sátánista-pedofil-szexrabszolga körök létezése mellett érvelnek.

Habár a tech cégek már megkezdték az ilyen csoportok törlését, Nagy-Britanniában továbbra is körülbelül 18 000 Facebook-csoport található, amely hemzseg a QAnon-hívőktől, és azok egészen elrugaszkodott ideáitól. A The Sun pedig Twitteren talált számos hashtaget, amely terjesztette az elméletet.

Franciaországban is jelentős számban terjed a QAnon-elmélet, a Le Parisien például talált egy olyan Facebook-csoportot ennek vonatkozásában, amely már több mint 30 000 tagot számlál. A francia QAnon-elmélet elsősorban azon alapszik, hogy Emmanuel Macron – akit egyébként azzal is vádolnak, hogy Kína bábja – személyesen irányít pedofilhálózatokat.

Mind közül a legjobb Olaszország esete, ahol a Twitteren az #ItalyDidIt hashteggel rengeteg poszt született. Hogy mit tett pontosan Olaszország? Nos, a hívők állítása szerint Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke személyesen felelős azért, hogy Donald Trump kárára elcsalták az amerikai választást.

A különböző szakértők abban egyetértenek, hogy ezzel az őrülettel legfőképpen a közösségi médiákat üzemeltető tech óriások tudnának leszámolni, és bár ígéretet tettek erre, mégsem sikerült tiltani az ilyen jellegű csoportokat. Sokat amellett érvelnek, hogy nem is szabad, mert ez a szólásszabadság körébe tartozik, mert az embernek „joga van ostobának lenni” – mely egy klasszikus érv a közösségi médiával szemben általában.

Nagyon sok szakértő azonban inkább amellett érvel, hogy a QAnon a Capitolium ostroma során mutatta meg, hogy egy rendkívül veszélyes mozgalom, amellyel még azelőtt kell leszámolni, hogy még egy ilyen véres, és potenciálisan halálos esemény megtörténjék.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.